Assalamualaikum & salam sejahtera
Malam ni cheq sue ada jemputan ke Graduation Dinner pelajar2 tingkatan 5. Sebelum tu cheq sue nak kongsikan dengan korang sumer resepi solok lada yang juga dibuat di Melaka baru2 ini. Solok ni bukan air tangan cheq sue, tapi cheq sue tempekkan la jugak di sini untuk kenang-kenangan dan istimewa untuk tukang membuatnya Mok Ja @ Norliza. Cheq sue saje la numpang glemer... *_* Kalau diperatikan resepinya dengan yang selalu cheq sue buat, ada sedikit perbezaan. Katanya, ajaran berbeza ibunda...
Kalau buat solok lada versi Kelantan ni memang wajib menggunakan lada kampung...kalau lada hijau biasa tu lain sikit aromanya. Lada ni pulak di bawak khas dari Lojing. Memang baunya semerbak masyukkkk sangat. Kata orang, kalau masa kita buang biji lada tu terasa pijar di tangan, maksudnya lada tu tak pedas. Tapi kalau tak rasa apa2 tu, bermakna lada tu pedas la nila dah masak. Untuk menghilangkan kepedasan lada ni bolehlah merendamnya seketika di dalam air kelapa (selepas buang biji) ataupun rendam dalam air pucuk jambu. Katanya lah...sesekali kalau ada air kelapa memang cheq sue praktikkan. Ye lah, kita ni xde makan pedas... selalu pun makan intinya aje, cilinya letak tepi.
Solok lada ni memang sedap kalau buat menggunakan isi ikan mentah sebab rasanya lebih manis berbanding isi ikan yang telah dikukus atau direbus terlebih dahulu. Jenis ikan pulak biasanya ikan selayang. Ikan2 lain tu bukan kata tak boleh...boleh sangat janji ikan. Jangan guna ikan talapia udah!!! Kalau solok camni, merupakan menu wajib dalam hidangan nasik kerabu tau.
Ini adalah pelengkap hidangan yang telah pun selamat di makan. Solok lada, siakap 3 rasa, kobis goreng, ikan goreng kunyit, petai + budu. Memang menambah2 la semuanya. Sesekali makan macam ni, beramai2 memang x sedar dah habis sepinggan nasi. Yang sedar bila dah tak larat nak bangun sebab kekenyangan. Errkkk... Alhamdulillah...
Oklah...sape2 yang nak mencuba tu jangan segan2 tau, blh tgk2 resepi kat bawah ni.... cheq sue nak bersiap2 dah. Jumpa malam nanti ye... Wassalam...
SOLOK LADA
By : Mok Ja
Bahan-bahan :
- lada kampung secucupnya (dalam 15 biji) belah dan buang biji
- 6 ekor ikan (kembung / selayang / apa2 stok yang ada) direbus atau mentah - buang tulang
- sebiji kelapa kulit hidup di parut (sedikit diperah santan dan selebihnya dibuat inti)
- 4 ulas bawang merah
- 1 ulas bawang putih
- sebiji telur
- sedikit halia dan lada hitam
- garam gula secukupnya
Cara-cara :
- tumbuk lumat halia, lada hitam, bawang merah dan bawang putih
- masukkan ikan yang telah dibuang tulang dan kelapa. Tumbuk sehingga sebati. Masukkan garam dan gula. Perasakan secukupnya
- setelah sebati, pecahkan sebiji telur dan gaul hingga sebati
- masukkan inti kelapa ini ke dalam lada yang telah ditoskan airnya (buat sehingga habis)
- masukkan ke dalam periuk, tuang sedikit santan pekat dan renehkan di dapur menggunakan api perlahan.
- masak sehingga lada empuk @ bertukar warna kepucatan
Malam ni cheq sue ada jemputan ke Graduation Dinner pelajar2 tingkatan 5. Sebelum tu cheq sue nak kongsikan dengan korang sumer resepi solok lada yang juga dibuat di Melaka baru2 ini. Solok ni bukan air tangan cheq sue, tapi cheq sue tempekkan la jugak di sini untuk kenang-kenangan dan istimewa untuk tukang membuatnya Mok Ja @ Norliza. Cheq sue saje la numpang glemer... *_* Kalau diperatikan resepinya dengan yang selalu cheq sue buat, ada sedikit perbezaan. Katanya, ajaran berbeza ibunda...
Kalau buat solok lada versi Kelantan ni memang wajib menggunakan lada kampung...kalau lada hijau biasa tu lain sikit aromanya. Lada ni pulak di bawak khas dari Lojing. Memang baunya semerbak masyukkkk sangat. Kata orang, kalau masa kita buang biji lada tu terasa pijar di tangan, maksudnya lada tu tak pedas. Tapi kalau tak rasa apa2 tu, bermakna lada tu pedas la nila dah masak. Untuk menghilangkan kepedasan lada ni bolehlah merendamnya seketika di dalam air kelapa (selepas buang biji) ataupun rendam dalam air pucuk jambu. Katanya lah...sesekali kalau ada air kelapa memang cheq sue praktikkan. Ye lah, kita ni xde makan pedas... selalu pun makan intinya aje, cilinya letak tepi.
Solok lada ni memang sedap kalau buat menggunakan isi ikan mentah sebab rasanya lebih manis berbanding isi ikan yang telah dikukus atau direbus terlebih dahulu. Jenis ikan pulak biasanya ikan selayang. Ikan2 lain tu bukan kata tak boleh...boleh sangat janji ikan. Jangan guna ikan talapia udah!!! Kalau solok camni, merupakan menu wajib dalam hidangan nasik kerabu tau.
Ini adalah pelengkap hidangan yang telah pun selamat di makan. Solok lada, siakap 3 rasa, kobis goreng, ikan goreng kunyit, petai + budu. Memang menambah2 la semuanya. Sesekali makan macam ni, beramai2 memang x sedar dah habis sepinggan nasi. Yang sedar bila dah tak larat nak bangun sebab kekenyangan. Errkkk... Alhamdulillah...
Oklah...sape2 yang nak mencuba tu jangan segan2 tau, blh tgk2 resepi kat bawah ni.... cheq sue nak bersiap2 dah. Jumpa malam nanti ye... Wassalam...
SOLOK LADA
By : Mok Ja
Bahan-bahan :
- lada kampung secucupnya (dalam 15 biji) belah dan buang biji
- 6 ekor ikan (kembung / selayang / apa2 stok yang ada) direbus atau mentah - buang tulang
- sebiji kelapa kulit hidup di parut (sedikit diperah santan dan selebihnya dibuat inti)
- 4 ulas bawang merah
- 1 ulas bawang putih
- sebiji telur
- sedikit halia dan lada hitam
- garam gula secukupnya
Cara-cara :
- tumbuk lumat halia, lada hitam, bawang merah dan bawang putih
- masukkan ikan yang telah dibuang tulang dan kelapa. Tumbuk sehingga sebati. Masukkan garam dan gula. Perasakan secukupnya
- setelah sebati, pecahkan sebiji telur dan gaul hingga sebati
- masukkan inti kelapa ini ke dalam lada yang telah ditoskan airnya (buat sehingga habis)
- masukkan ke dalam periuk, tuang sedikit santan pekat dan renehkan di dapur menggunakan api perlahan.
- masak sehingga lada empuk @ bertukar warna kepucatan
Tidak ada komentar:
Posting Komentar