Sabtu, 15 Oktober 2011

Udang Masam Manis

Assalamualaikum & salam sejahtera

Buat apa ye kawan2...mesti tengah bersantai2 selepas menikmati hidangan tengah hari. Bila dah makan tu terasa kenyangnya mula la mata pun jadi berat...tambah2 dengan cuaca yang agak2 mendung nak hujan ni memang syok sangat kalau dapat tidur barang seketika. Kat CH sekarang ni tengah hujan dengan lebatnya...kalau sapa yang datang bercuti tu mesti x selesa berjalan2 dalam kesejukan...lepak aje dalam bilik. Mmmmm mesti rugi kan. Dah hujung2 tahun ni memang la begitu...tapi sekarang cuaca nampaknya tak menentu. Sabar la ye...

Cheq sue baru aje makan, sorang2 aje... Hajat tadi nak makan siput kat rumah Kak Rosa, tadi dia lak x ada cheq sue pun masaklah udang masam manis ni. Memang peberet la ni kira2nya. Dah beberapa hari jugak dok terfikir nak buat, tapi kena habiskan ikan talapia dulu.. (tapi talapia pun ada seekor lagi, tunggu hilang cemuih dulu). Harini kita layan udang pulak.


Walaupun makan sorang2, jangan fikir nak makan di kedai aje, masak yang simple2 macam ni pun cukup membuka selera. Cheq sue ni malas nak keluar-keluar. Tengok ape bende yang ada, masak aje ala kadar. Janji kenyang. Udang sweet sour cheq sue ni memang lebih dari cukup untuk seorang, sengaja masak lebih sedikit agar puas di makan. Dah habis dengan nasi, di ratah begitu aje. Aduhhhhhh memamng membuka selera. Maaaf la kalau ada sape yang tergoda tu, dah habis ya!

Okaylah... jangan lupa cuba tau... Wassalam...

UDANG MASAM MANIS
Resepi : Cheq Sue

Bahan-bahan :
- 15-20 ekor udang (bersihkan dan buang sedikit kulit)
- 2 bij bawang putih - ketuk
- 1/2 biji bawang besar - mayang
- sedikit halia - ketuk
- 2 sudu besar cili boh
- 1 sudu besar sos plum (kalau xde boleh ganti dengan nenas, kalau xde jugak boleh masukkan sedikit cuka makan)
- 2 sudu besar sos cili
- 2 sudu besar sos tomato
- sedikit air
- sedikit cili benggala @ cili merah - dadu (xde pun xpe)
- 1/2 biji tomato - dadu
- sedikit daun ketumbar - hiris kasar (opt)
- garam dan gula secukupnya
- sedikit minyak untuk menumis

Cara-cara :
- panaskan minyak dan tumis cili boh hingga garing
- masukkan bawang putih, bawang besar dan halia, masak hingga wangi
- masukkan udang, sos plum, sos cili, sos tomato dan air. Masak sehingga udang bertukar warna kemerahan
- tambahlkan sedikit air, cili benggala dan tomato. Perasakan dengan garam dan gula, masak sehingga kuah agak pekat. Taburkan daun ketumbar
- enak dimakan bersama nasi hangat

Tidak ada komentar:

Posting Komentar