Minggu, 02 Oktober 2011

Cendol Oh Cendol

Assalamualaikum & salam sejahtera

Apa khabar semua hari ni? Apa? Monday Blues? He he he...nampaknya tak cukup ya dua hari bercuti. Takpe, keje 5 hari je pastu kita cuti pulak. Dengar2 orang gomen nak dapat bonus 7 Oktober ni betul ke? Kalau betul segar sikit 'kita-kita' ni....

Berbalik pada cerita cendol ni pulak... Kalau lepas ni terasa nak makan cendol tu xyah dah oder dari kampung, atau berkirim pada sesape yang nak ke Gua Musang. Boleh dapat dari dapur sendiri you! Tak sedar rupa2nya memang teramat mudah proses membuatnya. Sebelum ni memang dah skodeng dah beberapa resepi tapi belum rasa nak cuba. Kebetulan hari Sabtu lepas ada banyak stok pisang, terfikir untuk cuba buat cendol ni, boleh di makan dengan sira pisang.

Memanglah hasil pertama kali ni banyak yang x memenuhi selera. Nama pun 1st time...bila dah buat baru la belajar. Cheq sue menggantikan tepung beras tu dengan tepung jagung. Suke je nak oter resepi orang... :) Memang la ada yagng patah2 sikit, tapi xpelah. Air pulak cheq sue tak guna air pandan sebab macam sayang je nak amek pandan yang baru nak tumbuh belakang rumah tu. Nanti kendian nak guna air pandan pulak...mesti lagi sedap rasanya. Tapi satu yang cheq sue suka pasal resepi ni, hasilnya tu tak dapat banyak sangat, senang nak habiskan. Kalau dapat banyak2 ni mula la pening nak pikir...nak memuding la menalam la nak habiskannya. Jadi kalau sape2 yang nak belajar buat cendol tu bolehlah guna resepi ni ya... Wassalam...


CENDOL
Sumber : Siti Mariam @ MyR

Bahan-bahan :
  • 1 cawan tepung beras
  • 3 cawan air pandan
  • secubit garam
  • 1 sudu kecil air kapur
  • sedikit pewarna hijau (option)
Cara-cara :
  1. masukkan semua bahan ke dalam periuk dan masak sehingga kental dan berkilat
  2. kacau selalu supaya tidak hangit
  3. sediakan bekas yang berisi air sejuk
  4. masukkan cendol ke dalam acuan muruku dan tekan ke dalam air sejuk cheq sue guna senduk berlubang aje
  5. kalau tak ada acuan muruku tekan di atas senduk yang berlubang
  6. simpan sekali dengan airnya di dalam peti ais....

Tidak ada komentar:

Posting Komentar