Assalamualaikum & salam sejahtera
Selamat petang semua... Apa aktiviti hari ni? Ada ke mana-mana ke? Cheq sue bersantai2 aje, tadi mek baru tanya nak makan durian atau tidak. Ehhhh...mestilah nak kan. Mungkin petang nanti akan ke rumah sepupu di Jertih untuk nengok kalau2 ada...
Dah lunch? Mmmmm dah dekat pukul 3, saje je la kalau belum makan. Cheq sue tadi bersarapan dengan nasi kerabu, masih kenyang lagi. Untuk adik2 kat rumah ni cheq sue masakkan ikan goreng berkuah. Memang wajib la lauk ni. Selalunya stok garam kunyit memang ada dalam peti. Sejak dah xde anak perempuan kat rumah ni, selalu mek siapkan terus ikan garam kunyit, kalau nak makan tinggal goreng aje. Ye la, dah semuanya lelaki. Adik cheq sue yang bongsu tu takat goreng2 bolehla... Kalau abang dia sorang lagi tu bolehla nak masak macam2 sikit..
Ikan goreng ni pulak memang kena masak kuah banjir. Budak2 ni kalau makan ditimbanya segala kuah tu macam makan ikan gulai. Sebab tu la cheq sue ni dah lekat tabiat, kalau masak camni mesti nak berkuah2 gitu. Budak2 laki ni tau aje la kalau makan, kur semangat sampai satu pinggan pun tak rasa apa.. Kalau adik bongsu tu, haaaa siap la ada lauk camni.
Kalau ada sape2 yang nak cuba lauk camni, jemputlah nengok resepi ni ya...Bahan2nya cukup simple, cuma kali ni cheq sue x gunakan halia (xde kat rumah). Kalau ada lagi membangkitkan bau lauk ni. Tapi yang ni pun dah cukup menyelerakan. Jangan lupa ya... Wassalam...
IKAN GORENG BERKUAH
Resepi : Cheq Sue
- ikan goreng (cheq sue guna 3 ekor ikan selayang) - letak sedikit garam kunyit *boleh juga diganti dengan ayam atau telur
- 1/2 biji bawang besar - mayang
- 1 biji bawang putih - tumbuk kasar
- 2 biji bawang merah - tumbuk kasar
- 2 sudu besar cili giling (nak pedas bubuh lebih)
- sedikit kicap, air, garam dan gula
* jika ingin menggunakan halia, tumbuk kasar dan tumis bersama bawang.
Cara-cara :
- goreng ikan yang telah digaram kunyitkan sehingga garing
- panaskan minyak dan tumis cili & bawang yang ditumbuk sehingga naik bau dan garing
- masukkan bawang besar dan air (bergantung kuah yang dikehendaki)
- bila mendidih, masukkan kicap dan ikan
- kemudian rasakan garam dan gula
- masak seketika sebelum diangkat
Selamat petang semua... Apa aktiviti hari ni? Ada ke mana-mana ke? Cheq sue bersantai2 aje, tadi mek baru tanya nak makan durian atau tidak. Ehhhh...mestilah nak kan. Mungkin petang nanti akan ke rumah sepupu di Jertih untuk nengok kalau2 ada...
Dah lunch? Mmmmm dah dekat pukul 3, saje je la kalau belum makan. Cheq sue tadi bersarapan dengan nasi kerabu, masih kenyang lagi. Untuk adik2 kat rumah ni cheq sue masakkan ikan goreng berkuah. Memang wajib la lauk ni. Selalunya stok garam kunyit memang ada dalam peti. Sejak dah xde anak perempuan kat rumah ni, selalu mek siapkan terus ikan garam kunyit, kalau nak makan tinggal goreng aje. Ye la, dah semuanya lelaki. Adik cheq sue yang bongsu tu takat goreng2 bolehla... Kalau abang dia sorang lagi tu bolehla nak masak macam2 sikit..
Ikan goreng ni pulak memang kena masak kuah banjir. Budak2 ni kalau makan ditimbanya segala kuah tu macam makan ikan gulai. Sebab tu la cheq sue ni dah lekat tabiat, kalau masak camni mesti nak berkuah2 gitu. Budak2 laki ni tau aje la kalau makan, kur semangat sampai satu pinggan pun tak rasa apa.. Kalau adik bongsu tu, haaaa siap la ada lauk camni.
Kalau ada sape2 yang nak cuba lauk camni, jemputlah nengok resepi ni ya...Bahan2nya cukup simple, cuma kali ni cheq sue x gunakan halia (xde kat rumah). Kalau ada lagi membangkitkan bau lauk ni. Tapi yang ni pun dah cukup menyelerakan. Jangan lupa ya... Wassalam...
IKAN GORENG BERKUAH
Resepi : Cheq Sue
- ikan goreng (cheq sue guna 3 ekor ikan selayang) - letak sedikit garam kunyit *boleh juga diganti dengan ayam atau telur
- 1/2 biji bawang besar - mayang
- 1 biji bawang putih - tumbuk kasar
- 2 biji bawang merah - tumbuk kasar
- 2 sudu besar cili giling (nak pedas bubuh lebih)
- sedikit kicap, air, garam dan gula
* jika ingin menggunakan halia, tumbuk kasar dan tumis bersama bawang.
Cara-cara :
- goreng ikan yang telah digaram kunyitkan sehingga garing
- panaskan minyak dan tumis cili & bawang yang ditumbuk sehingga naik bau dan garing
- masukkan bawang besar dan air (bergantung kuah yang dikehendaki)
- bila mendidih, masukkan kicap dan ikan
- kemudian rasakan garam dan gula
- masak seketika sebelum diangkat
Tidak ada komentar:
Posting Komentar