Selasa, 11 Oktober 2011

Siakap Masak Tiga Rasa

Assalamualaikum & salam sejahtera

Petang2 ni kengkawan sibuk dok tayang juadah minum petang, kite pulak baru terhegeh2 nak  masukkan n3 lunch. Ooooooo bukan lunch tadi ye, tapi lunch di Melaka minggu lepas. He he he... Xpelah ye... Ni baru 1st time buat ikan 3 rasa. selalu sweet sour, sup atau bakar. Masak ni pun atas request, sibuk aje nak makan ikan 3 rasa. Member yang kebetulan ke kedai beli seekor ikan siakap. Apa lagi...menskodeng sana sini la mencari resepi

Terberkenan pulak dengan resepi sumbangan Kak Lina_pg di MyR. Tengok bahan2 pun ada, buat pun senang, terus jalan projek 3 rasa tu. Cuma daun ketumbar tu cheq sue gantikan dengan daun limau purut. Wangi seyhhh...


Agaknya untuk resepi ni cheq sue terbanyak buat kuah sehingga tertutup ikannya...bila tgk macam makan kuah aje. Tapi memang la ye...cheq sue ni suka kalau lauk2 tu ada kuah2 sikit...laju aje nak menelan. Kalau dibuat cair sedikit lagi kick rasanya.



Lain kali insyaAllah nak cuba lagi masak camni...memang tak puas makan la hari tu. Tq kak lina atas resepi ni... Kalau sape yang nak cuba tu nengok la resepi tu ye... Wassalam...

SIAKAP MASAK TIGA RASA
Sumber : Linapg@MyR

Bahan-bahan ( 3 orang makan )
  • 1 ekor ikan siakap (apa2 jenis ikan pun boleh)
  • 5 biji cili hijau (dikisar)
  • 2 biji cili merah (dikisar)
  • 1 labu bawang besar (dikisar)
  • 4 ulas bawang putih (dikisar)
  • 2 biji tomato (dikisar)
  • 3 batang serai (dikisar)
  • 1cm halia (dikisar)
  • 1 biji cili merah (dipotong serong)
  • 1 biji cili hijau (dipotong serong)
  • Daun ketumbar (dihiris)
  • 2 sudu makan sos tiram
  • 1 sudu makan tepung jagung
  • Garam + Kunyit
  • Minyak
  • Air
Cara-cara
  1. Ikan dibersihkan, lumurkan dengan garam kunyit dan tepung jagung.Goreng hingga garing dan ketepikan
  2. Tumis bahan kisar hingga garing. Masukkan sos tiram kacau lagi.
  3. Masukkan air ikut citarasa (jika ingin berkuah, lebihkan air).Tunggu hingga kuah mendidih.
  4. Masukkan cili merah, cili hijau dan daun ketumbar.Kacau sebentar.Tuangkan kuah ke atas ikan.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar