Assalamualaikum & salam sejahtera
Sarapan apa pagi ni? Haaaa...belum bangun lagi? amboi amboi amboi, mentang2 la hari ni Ahad, korang pulun tidoq ye.. Cheq sue pagi ni ada urusan sikit di Pasir Puteh, kalau tak time ni tengah berlingkau lagi. Okeh, bila cerita tentang laksam ni cheq sue pasti ramai yang dah tahu buat. Ada banyak resepi yang dah dikongsi di internet ataupun yang diwarisi dari keluarga. Cheq sue buat laksam ni petang semalam, dan ada lagi ntuk sarapan pagi ni.
Ooooooo bukan...bukan. Cheq sue tukang kukus aje, adunan tu bonda yang buat. Apa yang nak dikongsikan di sini adalah... orang tua2 dulu masak xde resepi pun kan? Macam buat laksam ni. Bila tanya berapa sukatan air dan tepung, dia kata agak2 aje...aikkkkk... xde sukatan yang tepat ke? Kita orang moden ni kalau nak buat apa2 tu sibuklah nak sukatan bagai, kalau boleh nak dalam cawan2 supaya senang. Eh eh eh.... Sebab tu la kadang2 bila masak cheq sue pun main agak2 aje...kalau nak dapatkan laksam yang terbaik, yang cantik tu agaknya pada gulungan yang penghabisan. Apa taknya, kejap tambah tepung, kejap tambah air...
Untuk membuat laksam ni pulak, ada yang tambah tepung gandum, ada jugak masukkan sedikit tepung ubi atau tepung jagung...terpulanglah pada resepi masing2... Kalau cheq sue selalunya masuk tepung beras aje, kalau orang nak niaga tu kena la buat lawa2 sikit. Setakat nak makan seisi keluarga atau perut sendiri ikut suka ajelah... Tapi kan, kalau kuah laksam @ laksa tu tak habis, korang boleh tambahkan cili giling dan buat sambal ikan pulak. Pernah cuba tak?
Mmmmmm jom makan laksam! Wassalam
Tidak ada komentar:
Posting Komentar