Assalamualaikum & salam sejahtera
Malam ni, sekali ni menu berkaitan talapia hitam. Baru yang ke 2, dok fikir nak masak apa lagi sekor tu. Goreng kosong cicah budu aje lah ye... Ikan ni cheq sue bekalkan ke sekolah pagi tadi. 2 Malam sebelum tu jenuh jegak mencari2 resepi sehinggalah ternampak di banglo Kak Nor. Jadi, bila dah jumpa tu balik aje dari sekolah terus mencari bunga kantan, mmmmmm x ada pulak yang merah, nasib baik ada yang kecik2 2 kuntum, baru je putik bunga agaknya. Sebab itulah ghupe sos tu pucat2 aje.
Pertamanya nak mintak maaf la pada Along, sebab cheq sue memodified sikit resepi ni. Bukan apa, sebelum tu kan dah buat garlic fish, rasa2 macam keras je sikit isi ikannya. Kalau nak makan terus sedap, masa panas2 tu isi pun masih lembut. Tapi sebab digoreng dulu, takut pulak jadi macam ikan garlic tu. Sebab itulah cheq sue buat sambal tu ala-ala sos, maksudnya ikan dimasak dalam sos tersebut. Kira ok lah. Tapi memang jujurlah, cheq sue memang lagi suka ikan talapia merah. Aduhhhhh nan hado seekor tu camana la nak dihabiskan. Tolonggggg....
Okaylah...kalau sape2 yang nak cuba tu jangan lupa tgk link kat bawah ni ya...cheq sue dah cuba, SEDAP...korang bila lagi? Wassalam....
IKAN RANGUP DGN SAMBAL BUNGA KANTAN
Recipe By: Roz@HomeKreation
BAHAN2:
- 1 ekor Ikan (+/- 1 kg berat)
- Tpg Jagung
- Cili Padi* (Nak pedas bubuh banyak)
- 2 biji Cili Merah*
- 2 biji Cili Hijau*
- 1/2 biji Bwg Besar*
- 2 ulas Bwg Putih*
- 1 btg Serai*
- 1 btg Bunga Kantan* (* blender)
- 1 Tomato - potong2
- 1/2 biji Bwg Besar - hiris
- 1 biji Limau Kasturi
- Garam
CARA2:
1. Kelar2 ikan seperti dlm gambar di atas (boleh tgk di link Along kat atas tu)
Ratakan garam atas ikan.
Golekkan ikan atas tpg jagung & goreng dlm kuali yg tak melekat.
Lihat gambar di atas - jgn guna minyak terlampau banyak utk mendapatkan ikn yg rangup.
Jgn alihkan ikan sehingga betul2 rangup utk mengelakkan ikan pecah.
Alihkan ikan & masak bahagian yg sebelah lagi.
Hidangkan dlm pinggan.
** cheq sue tak buat langkah2 ni
2. Panaskan minyak & tumis bhn2 yg de blender.
Masukkan garam, bwg hiris & tomato.
Masak sebentar sehingga bwg layu.
**cheq sue tambahkan sedikit air untuk memasakkan ikan
**cheq sue tambahkan sedikit air untuk memasakkan ikan
Hidangkan sebelah ikan goreng tadi dgn hirisan limau.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar