Minggu, 16 Oktober 2011

Talapia Bakar Dalam Sos Cili Siam

Assalamualaikum & salam sejahtera

Nampaknya hari Ahad sudah hampir ke hujungnya. Macam mana? Cukup tak rehat 2 hari? Esok dah nak kerja. Cheq sue hari ni mencuba 2 3 resepi, tapi silap haribulan lagi. Aduhhh, nak gelak, nak marah, geram macam2 ada. Nasib baik cuaca mendung aje, dingin x terasa, marah pun terpendam di dada...

Okay...ari ni jugak, abeslah sudah ikan talapia hitam cheq sue. Setelah 3 hari, resepi yang penghabisan ni nampaknya paling memikat berbanding garlic fich dan talapia dalam sos sambal bunga kantan. Kali ni memang superb.  Kebetulan sos tu terbanyak, cheq sue cuba pulak masukkan dengan udang, memang tidak mengecewakan. Cheq sue agak, kalau di cecah dengan sotong segar panggang mesti meletup kan!


Ikan yang ketiga ni paling kecik saiznya. Sekali makan tu, ratah2 sikit memang kenyang. Bila dah makan kat rumah ni sampai ke tulangnya cheq sue korek. Memang berbaloi-baloi-baloiiiii.... Bila panggang dalam oben ni jadi lembut pulak isinya. Agaknya ikan ni memang sesuai dipanggang kot. Pasni xnak dah beli ikan talapia hitam ni...nak beli yang merah aje, kecik2 2 ekor cukuplah. Satu penderitaan makan lauk yang sama berulang-ulang... -_-


Yang ni pulak versi udang. Memang sedap jugak. Manis2 udang tu kena aje dengan pedas2 masam sos cili thai. Aroma daun ketumbar tambah membangkitkan selera. Eh...memang alongRoz x guna daun ketumbar, cheq sue gantikan daun selasih dalam resepi tu. Kalau x ada bukannya xleh buat resepi ni kan Along? Ampunn ya. Macam biasa jugak, cheq sue sesuaikan dengan bahan2 yang ada kat rumah ni. Sape yang belum cuba tu bolehlah buat. Cheq sue jamin memang sedap... Kalau tak sedap? Errrrr...tu kena tanya Along... He he he... ** Gurau aje ye...jangan risau...memang sedap! InsyaAllah... Cuba tau... Wassalam...

TALAPIA BAKAR DALAM SOS CILI SIAM

Bahan-bahan :
  • 1 ekor Terubuk
  • 2 ulas Bwg Putih*
  • 1 hiris Halia* (* tumbuk) 
  • 1 bj Tomato**
  • 1/2 bj Bwg Besar** (** cincang)   bahan2 tumbuk & cincang ni semua cheq sue cincangkan aje
  • 1 st Chili Oil (tengok sini) cheq sue ganti dengan minyak tumisan cili boh
  • 1/4 cwn Sos Cili Thai
  • 3-4 helai Daun Selasih ganti dengan daun ketumbar
  • Garam
  • cheq sue tambah sedikit sos ikan / nampla
Cara-cara :
1. Biarkan sisk ikan & lumur dgn garam. Panaskan 2 sb minyak dlm kuali leper & letakkan ikan tadi. Masak sehingga masak pd sebelah bahagian sebelum dibalikkan.
** cheq sue bakar letak atas aluminium foil yang telah disapu minyak sikit, tutup & bakar suhu 240'C selama 15-20 minit
2. Sementara menunggu ikan masak, sediakan sos. Panaskan 2 sb minyak & tumis bhn tumbuk sehingga wangi. Masukkan tomato & bwg besar & masak lebih kurang 1min. Masukkan cili oil, sos cili, daun selasih & garam. Masukkan sedikit air supaya tak hangus.
3. Apabila ikan masak, tuangkan sos ke atas nya dgn api yg belum di padamkan. Padam apai sebaik sahaja sos habis di tuangkan ke atas ikan & meruap panas. Hati2 kerana sos akan meruap.
4. Hidangkan segera.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar