Kamis, 20 Oktober 2011

Kek Coklat Kukus Keju Koktel

Assalamualaikum & salam sejahtera

Aduhhh, dah petang baru boleh update. Dekat sekolah tadi nak autopost pun xleh, tenet langsung xleh masuk. Tensen jugak sekejap. Ada tak yang ternanti2 apa yang keluar kat dapo cheq sue ni? Takde? Huuuuuuuuummmmm.... Xpe, xpe... Petang ni cheq sue jamu korang dengan kek coklat kukus berkeju koktel ni ye. Cheq sue buat malam tadi ni, simpan peti ais kejap pastu dah kelam kabut nak potong, nak posing dan nak bergambar. Mujur x lewat...

Banyak betul dapat satu adunan kek ni ya... sebenarnya nak buat separuh aje, tapi esok dah nak balik kg, kang nak kena buat ape pulak dengan cream cheese nya, sebab tu la cheq sue buat aje satu adunan. Penuh satu loyang tu, nak masukkan keju pun dah agak sendat. Dahla serbuk agar2 tu macam terbanyak, sekejap aje adunan kejunya mengeras sebab tu la buah2 koktel tu dok atas aje.. Takpelah, 1st try ni macam2 hal boleh jumpa..


Lepas dah duduk peti ais semalaman, agak keras jugak jadinya kek tu, tapi bila dah berada di suhu bilik ngam2 la dengan kejunya. Cheq sue ada la ubah beberapa step, nak sesuaikan dengan apa yang ada kat rumah.  Kita yang buat dia kan...


Kalau korang tgk kek ni, memang x berapa cantik ghupenye...xde la rupe cam retis tu...nak gambar pun tunggang terbalik, nak setting2 bagai xde kesempatan masa, jadi ini ajelah yang terhasil. Kalau sape2 nak cuba tu baiklah buat setengah adunan aje, kalau tak kembung perut nak habiskan ni. Kalau nak buat makan ke, majlis ke boleh buat satu adunan... Tapi satu yang pasti, memang sedap kek ni... Wassalam...

KEK COKLAT KUKUS KEJU KOKTEL
Resepi Asal : Kak Hanieliza
Sumber : Izahdaut

Bahan A
2 cawan tepung gandum ]
1 cawan serbuk koko ]
1 s/k baking powder ]  ayakkan
1/2 s/k soda bikarbonat ]
*izah tambah 1 sk serbuk nescafe cheq sue lupa pulak nak masukkan

Bahan B
1 cawan susu pekat
1 cawan butter cair
1 cawan air panas
2 cawan gula perang

Bahan C
4 biji telur ]
1 s/k esen vanilla ] kacau rata

Cara-cara :
1. Panaskan kukusan dan lapikkan loyang dengan kertas minyak.
2. Masukkan semua bahan yg diayakkan dalam mangkuk.
3. Masukkan butter cair, air panas, gula dan susu pekat dalam mangkuk yg berisi bahan yg telah diayakkan.
4. Masukkan telur dan kacau adunan sehingga sebati.
5. Masukkan dalam loyang dan kukus selama 1 jam atau lebih sikit.
6. Sejukkan dan hiaskan dengan kerim keju dan buah2an koktel

Bahan krim keju:
250 gm keju cream philidephia
1/2 cawan gula halus
1/2 cawan air agar-agar *masak air dengan 1 sb serbuk agar2
1 cawan yogurt perisa mangga cheq sue ganti dengan buttermilk (buat sendiri) dan tambah sedikit sunquick
1 tin buah2 koktel
1/2 cawan air dalam buah2 koktel

Cara:
1, Pukul keju cream dan gula sehingga rata/lembut.
2. Masukkan yogurt dan pukul lagi.
3. Masukkan air/cecair agar dan kacau rata.
4. Tuangkan atas kek span dan sapukan rata.
5. Taburkan buah2 koktel dan sejukkan beberapa jam.
6. Potong dan hidangkan

Tidak ada komentar:

Posting Komentar