Mmmmmm....kalau cerita pasal pisang goreng ni memang la hati dan perasaan ni tetap dan sentiasa tergoda dengan goreng pisang di tanah kelahiranku di Kelantan nun... bagi citarasa cheq sue, goreng pisang Kelantan memang terbaeeeekkkkkkkkkkk wokkkkk... Memang kerlasss lah.. tapi yang menjadi masalah tu, bila buat sendiri xde la pulak seghupe dengan yang dibeli tu. Walaupun begitu, alhamdulillah rasanya tetap sedap dan abes jugak dimakan.... (^_^)
Phewwwwwww........... sedap dan menyelerakan...
Masa belajar kat JB dulu...memang kompius. Nape orang kat sana makan goreng pisang dengan sambal kicap? Pastu pisangnya pulak macam keras2 je lagi.. tapi rupanya makan pesen gitu pun sedap. Pastu sekarang ni rasa macam sedap je pulak bila cicah sambal kicap ni. Tapi kali ni bukan cheq sue cicah dengan sambal kicap, tetapi dengan sos rojak! Hahhhhhhh............... eh, kita yang buat dia kan... He he he
PISANG NANGKA GORENG
Sumber : Sendirian Berhad
Bahan-bahan :
- pisang nangka (dalam 3-4 biji)
- tepung beras
- garam
- gula
- telur
- air kapur
- air secukupnya
- sedikit serbuk kunyit / pewarna kuning
** kuantiti tu agak2 la ye...
Cara-cara :
- campurkan hingga sebati semua bahan kecuali pisang (sehingga mendapat kepekatan dikehendaki, tak cair tak pekat)
- gaulkan pisang ke dalam adunan dan goreng sehingga masak
Tidak ada komentar:
Posting Komentar