Minggu, 21 Agustus 2011

Tat Nenas Gulung

Assalamualaikum & salam sejahtera

Mmmmm..harini nyaman aje...kat CH ni angin sepoi2...mentari keluar jarang2...memang syok la xde rasa letih sgt. Kat tempat kowang camana weh... Dok CH ni sesape yang 'penidur' orangnya memang tak bangun2 la... cheq sue ni pown kalau dapat masuk sarang memang berlingkau jugak... *_* tapi petang ni nak merendek ke Tanah Rata..ada urusan yang perlu diberesin.


Okaih... tat nenas ni cheq sue buat pagi Ahad semalam, dalam separuh adunan aje. Kalau nengok ke ghupenye memang la xleh lawan yang teman2 blogger yang dah buat tapi dah cukup sempurna di mata cheq sue yang tak berapa nak pandai ni. Bila diingat2 kembali, memang terlalu banyak nostalgia dalam pembuatan tat gulung...masa mula2 belajar dulu sampai ke lantai ditenyehnya...kira2 bahu ni sampai bengkak jugaklah... tapi bila dah 2 3 kali buat baru tahu camana teknik yang betul. Alhamdulillah sekarang ni dah xde masalah...


Resepi ni disumbangkan oleh seorang teman cheq sue iaitu Kak Rini. cheq sue tak pasti lah pulak dari mana beliau mendapat resepi ni. Untuk satu adunan memang boleh dapat banyak, sesuai sgt kalau sape yang nak buat untuk dibahagikan kepada keluarga @ mertua. cheq sue pernah jugak membuat ni satu adunan tetapi punyalah seksa nak habiskan...tergolek tertonggeng semua ada... nasib baik saja tak tertidur di samping adunan tuuu....

Kalau cerita pasal tat nenas ni, tak kiralah yang gulung ke, yang cetak ke, yang blossom ke...memang lebih afdal dibuat sendiri. kalau yang dibeli tu ada aje yang tak kena..masam lah, masin lah..jem keraslah.. jadi sape2 yang teringin nak buat tu boleh la cuba berpandukan resepi di bawah ni ya....

TAT TENAS GULUNG
Sumber : Puan Zuraini @ Kak Rini

Bahan-bahan :
- 3 ketul buttercup
- 1 cawan planta
- 2 biji kuning telur A
- 1 biji telur A
- 1 sudu besar gula kasar / castor
- 2 -3 sudu besar susu tepung
- Esen vanilla
- 11 cawan tepung
- jem nenas sucukupnya (dalam 4 bekas jem segera) cheq sue guna jem segera NONA aje
** adunan ni akan menghasilkan lebih kurang 200 biji tat gulung. cheq sue biasanya buat setengah adunan aje sebab tak larat nak menggulung... ^_^

Cara-cara :
- pukul butter + planta + telur
- masukkan bahan-bahan lain dan uli sehingga sebati
- masukkan ke dalam acuan tat gulung dan gulung bersama jem nenas
- sapukan sedikit telur di bahagian atasnya
- bakar dengan suhu 180' selama 25 minit bergantung pada oven memasing

Tidak ada komentar:

Posting Komentar