Assalamualaikum & salam sejahtera
Kali ni nak masukkan n3 tentang biskut aiskrim pulak. Seumur hidup ni la baru sekali cheq sue membuat biskut ni. Makan memang suka tapi x pernah tergoda nak buat. Bila dok ngan kengkawan godek2 resepi biskut raya...datang pulak anginnya nak mencuba.
Bila dah buat tu rupa2nya senang aje...same kaedahnya dengan cara2 membuat almond. cuma masa nak cetak agak termelekat sikit di acuan yang bahagian hujungnya tu... Walaupun acuan tu dah dicelupkan dalam tepung tapi masih kena ketuk untuk keluarkan. Kalau nak guna jari risau pulak aiskrim tu patah. Apapun next time kalau buat dah tahu camana kaedahnya...
Untuk biskut ni cheq sue hanya membuatnya sebanyak satu adunan aje...test power dulu tgk camana ada kejadian ke tak...puas hati ke tak...kalau agak2 sukses boleh buat lagi aidiladha nanti. Rupa2nya bila buat memang cantik aje...rasa pun sedap... lagi sedap dari yang orang jual tu.. Biskut ni kompom anak-anak buah cheq sue suka. Jangan kata anak buah...makcik pun suka! Jangan lupa cuba ya!!!
FANCY ICE CREAM COOKIES
Sumber : Kak Ita @ Masam Manis
Bahan-bahan :
130gm butter
60gm gula icing
160gm tepung gandum
30gm tepung jagung
20gm tepung ubi
1/4 sudu teh baking powder
20gm serbuk badam
Sdkt vanilla essence
1 biji kuning telur utk sapu atas biskut
Topping coklat dan manik2/bunga sebagai hiasan
Cara-cara :
Pukul butter dan gula sehingga kembang.
Kemudian campurkan tepung-tepung yang telah diayak bersama baking powder dan juga serbuk badam. Gaul rata sehingga menjadi doh.
Canai doh dan kemudian gelek dan terap dengan acuan ais krim.
Atur diatas loyang pembakar. Sapukan telur diatas biskut dan bakar pada suhu 150 degree selama 25 minit atau sehingga ia masak
Setelah itu celup hujung biskut dengan coklat dan tabur manik berwarna diatas coklat tersebut.
Hias biskut ikut creativiti anda.
Kali ni nak masukkan n3 tentang biskut aiskrim pulak. Seumur hidup ni la baru sekali cheq sue membuat biskut ni. Makan memang suka tapi x pernah tergoda nak buat. Bila dok ngan kengkawan godek2 resepi biskut raya...datang pulak anginnya nak mencuba.
Bila dah buat tu rupa2nya senang aje...same kaedahnya dengan cara2 membuat almond. cuma masa nak cetak agak termelekat sikit di acuan yang bahagian hujungnya tu... Walaupun acuan tu dah dicelupkan dalam tepung tapi masih kena ketuk untuk keluarkan. Kalau nak guna jari risau pulak aiskrim tu patah. Apapun next time kalau buat dah tahu camana kaedahnya...
Untuk biskut ni cheq sue hanya membuatnya sebanyak satu adunan aje...test power dulu tgk camana ada kejadian ke tak...puas hati ke tak...kalau agak2 sukses boleh buat lagi aidiladha nanti. Rupa2nya bila buat memang cantik aje...rasa pun sedap... lagi sedap dari yang orang jual tu.. Biskut ni kompom anak-anak buah cheq sue suka. Jangan kata anak buah...makcik pun suka! Jangan lupa cuba ya!!!
Cair sungguh nengok ke biskut nih...
Biskut yang tengah disejukkan atas redai... ikut keselesaan sendiri je nak buat tu camana
Sumber : Kak Ita @ Masam Manis
Bahan-bahan :
130gm butter
60gm gula icing
160gm tepung gandum
30gm tepung jagung
20gm tepung ubi
1/4 sudu teh baking powder
20gm serbuk badam
Sdkt vanilla essence
1 biji kuning telur utk sapu atas biskut
Topping coklat dan manik2/bunga sebagai hiasan
Cara-cara :
Pukul butter dan gula sehingga kembang.
Kemudian campurkan tepung-tepung yang telah diayak bersama baking powder dan juga serbuk badam. Gaul rata sehingga menjadi doh.
Canai doh dan kemudian gelek dan terap dengan acuan ais krim.
Atur diatas loyang pembakar. Sapukan telur diatas biskut dan bakar pada suhu 150 degree selama 25 minit atau sehingga ia masak
Setelah itu celup hujung biskut dengan coklat dan tabur manik berwarna diatas coklat tersebut.
Hias biskut ikut creativiti anda.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar