Akok.... akok... Siapa yang tak suka makan akok ni memang rugi ah... Akok ni cheq sue buat untuk berbuka di kuarters semalam. dapat banyak jugak untuk dua adunan yang cheq sue buat tu. akok ni memang sesangat la glemer di Kelantan...dan tak sesekali sama dengan akok yang dibuat di negeri lain (ye ke????)...
cheq sue tak berapa suka makan akok ni..sebiji dua ok lah..tapi untuk makan2 semalam cheq sue buat dari pagi ke petang menggunakan acuan kuih cara yang kecik tuh...maksudnya akok tu jadi kecik2 mini ajelah.. kalau dilihat tu memang la xde gaya dengan akok yang dijual kat bazar2 tu.. cuma bila buat sendiri ni dapat la ejas manis masin lemaknya tu... nak makan pun puashati...rasanya kalau dijual sekarang 5 keping dua inggit kot....
Kalau ada siapa yang nak mencuba, resepi daripada Zaliana MyR memang antara yang termudah untuk dibuat. Bila cheq sue 1st time buat ni, memang seronok bila menjadi elok aje. apa yang elok2 ni cheq sue awal2 dah kongsi dengan kawan2...ye laaaa diorang ni kebanyakannya dari Kelantan, memang suka la sangat makan akok ni... Kat CH ni jangan harap la nak dapat makan akok kalau tak import dari Gua Musang... perghhhh....
untuk adunan yang dibuat semalam, cheq sue menggandakan semua bahan2 dan menggunakan telur sebanyak 11 biji (telur kecil)...alhamdulillah semuanya habis malah ada pulak yang cakap tak puas makan.... ^-^
AKOK
Sumber : Zaliana MyR
Bahan-bahan :
-5 biji telur
-200 ml pati santan
-100 ml air
-150 gram gula manisan (gula melaka)-boleh kurangkan ikut selera
-30 gram tepung gandum
-3 helai daun pandan- disiat-siat
-2 cubit garam halus
Cara-cara :
- Masak air bersama gula melaka hingga mendidih. Tutupkan api.
- Masukkan santan. Tunggu suam sedikit, kemudian masukkan telur,tepung dan daun pandan, gaul rata.Tapiskan untuk menghilangkan ketulan tepung.
- Panaskan oven pada suhu 200 darjah celcius. Panaskan acuan baulu ke dalamnya. Masukkan sedikit minyak dalam setiap acuan. Bila dan lenser acuan dengan minyak, cheq sue panaskan 2 3 minit dalam oven sebelum dimasukkan dengan adunan
Tidak ada komentar:
Posting Komentar