Senin, 15 Agustus 2011

Yong Tau Fu

Assalamualaikum & salam sejahtera

Yong tau fu xde kangkung...x sempat nak pi kutip

Apa khabar kengkawan semua? Harapnya semua dalam keadaan sihat walafiat adanya.  Cheq sue di sini alhamdulillah sihat2 aje sentiasa.

Okay...kadang2 bila dah hari2 makan nasi, ada masa2nya kita akan rasa jemu @ boring jugak. Tambah2 yang dok makan sorang aje ni...memang la terasa cemuih atau bosan jugak. Jadi sekali sekala mengubah selera dengan memakan yong tau fu ni memang la kena. 

Dengan berpandukan resepi daripada MINAMI@MyR, cheq sue buat la dalam kuantiti yang sedikit atau lebih tepat dikatakan kuantiti agak2 untuk dimakan seorang. Haishhhh kalau ada orang jual memang cheq sue beli aje...heeeeeee.... resepi ni memang la super sedap. walaupun ringkas dan tak banyak bahan, rasanya tetap sedap. cheq sue dah beberapa kali membuat resepi ni...memang tak jemu. di kalangan rakan blogger pun dah ada yang membuat menggunakan resepi ni...contohnya macam Tun dan Ika... memang sedap kan!!

YONG TAU FU
Resepi asal : MinamiMyR 

Bahan-bahan ( 5-6 orang)

  • 10 tangkai cili kering cheq sue guna 2 biji je
  • gula melaka atau kurozato yang ni cheq sue guna sekeping'nisse'
  • bijan goreng xde bijan putih, guna je yang hitam
  • gula(kalau kurang manis) cheq sue tambah 1 sudu
  • 1 s.k garam
  • 3 cm belacan
  • 300 ml air dalam 1/2 cawan
  • 1 sudu besar minyak
  • 1 1/2 s.b tepung jagung dibancuh dgn 50 ml air
  • sedikit ajinomoto x masukkan
  • cheq sue masukkan sedikit sos ikan
  • untuk bahan2 seafood pulak, cheq sue rebus sekejap bersama daun sup

Cara-cara

  1. Masukkan minyak dalam kuali. Goreng cili kering dan belacan sehingga garing dengan api yang kecil.
  2. setelah garing, angkat dan blend cili kering dgn sedikit air.
  3. panaskan air bersama gula melaka. Masukkan cili yang telah dikisar tadi dan juga belacan.
  4. setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
  5. masukkan garam dan gula (jika gula melaka kurang manis).
  6. masukkan bijan goreng dan siap untuk dihidang bersama chikuwa, kanikama dan lain-lain.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar