Senin, 19 Agustus 2013

Biskut Badam Rangup

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera 

Hari ini dah hari kedua persekolahan pertengahan penggal kedua setelah bercuti dua minggu, bersekali dengan cuti Hari Raya Aidilfitri. Banyak yang perlu dibuat. Kerja2 yang tertangguh pastinya menuntut perhatian yang lebih. Semangat jugak perlu dipupuk untuk meneruskan perjuangan yang tersisa bagi mebekalkan anak-anak pelajar dengan sebanyak mana ilmu untuk SPM nanti.


Ibarat biskut raya yg dh expired...begitulah lemaunya saya untuk mengupdate blog. Dari sari ke sari dok tatap n3 ni tak berjaya2 lagi menyiapkannya. Begitulah...rasanya bukan saya je yang berperasaan begini. Apapun kita layankan ajelah gambar biskut badam rangup. Yang sekali lg saya ambil dr dapur Che Mat. TQ...


BISKUT BADAM RANGUP
Resepi : Che Mat DTS

BAHAN-BAHANNYA :-)
150 g mentega
100 g gula aising
1 biji telur gred A (berat kurang lebih 60 g sebiji)
1/2 camca teh esen vanilla
100 g tepung gandum*
100 g tepung kastard*
75 g tepung jagung (cornstarch)*(*disatukan dan diayak)
50 g serbuk badam
50 g tepung gandum (extra)

UNTUK HIASAN:-)
1 kuning telur
Badam cincang secukupnya

CARA MEMBUATNYA :-)
Pukul mentega dan gula aising hingga berkrim. Masukkan telur dan esen vanilla. Terus memukul hingga gebu.
Sementara itu gaul serbuk badam bersama tepung yang telah diayak, kemudian masukkan tepung tadi sedikit demi sedikit ke dalam adunan mentega, gunakan speed perlahan. Jika adunan kelihatan terlalu lembik, masukkan sedikit lagi tepung (50 g, extra), hingga adunan tidak melekit. (Biar kan sekejap adunan...)
Ambil 1/3 doh tadi dan canai 1/2 cm tebal, terap dengan acuan kegemaran dan susun atas dulang pembakar, sapu kuning telur dan tabur badam cincang, tekan sedikit supaya badam melekat. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 15 - 20 minit. Sejukkan atas jaringan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara...
 
********** (^__^) ********** 
Terima kasih atas kesudian membaca entree ini hingga ke akhirnya. ~ Wassalam ~

Tidak ada komentar:

Posting Komentar