Rabu, 28 Agustus 2013

Kheng Som @ Asam Pedas Thai

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera 

Apa khabar semua? Di sini suram je hari ni, dingin dan masih sejuk sejak kebelakangan. Sesuai kalau sapa yang nak datang berkunjung melancong bersama keluarga. Heeeee... promote siap!

Saya buat asam pedas Thai ni buat berbuka minggu lepas. Dah jemu agaknya makan yang goreng2, yang bersambal, jadi saya cuba la resepi yang dikongsikan oleh Yana. Memang sedap, rugi kalau tak cuba buat. Saya memang dah lama teringin nak buat. Jadi belek2 resepi tengok senang sesangat cuba ajelah. Saya agak bahan2nya untuk seekor ikan sebesar 3 jari. Kalau tengok kheng som ni agak berbeza sikit dari asam pedas biasa... lebih authentic gitu. Wanginya pun lain...ada bau-bau Thai food sikit T_T


Cuma tak tahulah kepala ni dok pikir apa, terlupa nak masukkan asam keping, jadi agak kurang masam sikitlah. Asam pedas ni kalau tak masam memang la kurang kick kan... Next time memang kena alert lagi la bila tengok resepi.

Kalau sesiapa yang nak rasa kelainan boleh la cuba buat resepi ni. InsyaAllah, pada saya memang sedap je. Lain kali boleh cuna dengan ikan patin pulak. Yang saya buat ni guna ikan talapia merah. Ikut kesukaan la nak gunakan ikan apa. Kalau ikan laut pun boleh juga agaknya.

Jadi saya copy semula resepinya di sini untuk rujukan akan datang. TQ Yana...


KENG SOM @ ASAM PEDAS THAI
Resepi : Yana

Bahan kisar:
1 labu bawang putih update : 1 labu bawang besar (maaf, copy dari blog...T_T). TQ Kak Besah
3 ulas bawang putih
5 batang serai
5-6 biji cili api ( ikut tahap kepedasan masing2 )
1 tangkai cili kering
1 inci kunyit
sedikit belacan

Bahan lain:
1 ekor ikan patin ( ikan lain pun boleh )
2-3 keping asam keping ( jus asam jawa pun bleh )
Daun kesum
Kangkung
Garam
Gula
Serbuk perasa
Air secukupnya 

CARA NAK BUAT :-
Masukkan air dalam periuk dan didihkan bersama bahan kisar selama 10 minit.
Kemudian masukkan asam keping, daun kesum dan ikan. Perasakan dgn garam, gula dan serbuk perasa. Biarkan mendidihkan lagi.
Last masukkan sayur kangkung dan boleh tutup api. Siap untuk dihidangkan..

Tidak ada komentar:

Posting Komentar