Minggu, 18 September 2011

Ketupat Palas : Step By Step

Assalamulaikum &  salam sejahtera

Memula sekali nak mintak mahap atas kekaburan gambar2 ni ye... Memula tu nak apload gambar pakai photoshop tapi memandangkan ada 10 keping semuanya, kot2 ada yang terpening nanti nak scroll nengok ke bawah. So cheq sue try la guna photoscape dan jadilah hasilnya seperti kat bawah ni.... Susunan gambar ni adalah atas (kiri ke kanan : 1, 2) dan bawah (kiri ke kanan : 3, 4) begitulah seterusnya.

Ketupat palas ni sebenarnya ada beberapa versi membalutnya... cara cheq sue ni mungkin tak sama dengan cara di sesetengah tempat tapi rasanya ingin nak kongsi, dah tua2 nanti kot nengok ni mesti senyum sendiri

Pssst : Sila abaikan jari jemari yang sihat itu ye... (*___*)

Wassalam...


1. Buatkan kelongsong terlebih dahulu dan masukkan pulut sehingga padat
2. Tutp bahagian mulutnya dengan cara melipat daun yang memanjang ke arah bertentangan
3. Kemaskan hagian bucu yang satu lagi dengan cara menggerakkan daun palas ke atas dan ke bawah
4. Bila dah kemas "cekik" bahagian bucu atasnya pula untuk step simpulan pula


5. Bahagian yang di "cekik" tadi akan ditwistkan ke belakang
6. Mmmmmmmmm untuk step ni payah pulak nak tuliskan bagaimana. Mintak halal ye...
7. Gambar yang sudah siap
8. Yang ni langkah untuk menyimpul bahagian bucu atas...ala-ala macam simpul biasa aje

9 & 10. Ketupat yang sudah siap! Boleh direbus atau dikukus

Tidak ada komentar:

Posting Komentar