Kamis, 29 September 2011

Vanilla Swiss Roll

Assalamualaikum & salam sejahtera



Pagi ni moh le layan swiss roll ni sambil meneguk ayaq teh. Ada ke? Kot2 tengah sibuk bekerja tak sempat nak minum2 dulu. Cheq sue xde pun minum teh, cuma susu + nestum + oat aje.  Teh tu kunun-kunun aje la... Resepi ni semalam cheq sue ternampak di blog Rahel...terus ingat nak cuba sebab nak habiskan aising belen princess cake haritu. Sebenarnya ada jugak koleksi resepi swiss roll yang lain tapi malas pulak nak selongkar. So tawakkal aje guna resepi dari seberang laut ni...

Cheq sue buat ni petang semalam, kurs semangat sampai 2 jenis cheq sue buat. Selalunya buat swiss roll ni tak mengambil masa yang lama. Cuma nak tunggu sejuk @ sedikit suam untuk menggulungnya. Sebelum ni dah ada beberapa kali buat swiss roll. Macam biasa la ada yang jadi ada yang jadi tak jadi.


Sebenarnya hasil swiss roll ni tak berapa menepati piawaian. Teksturnya agak padat sikit. Kalau nengok tu gulungan ada patah2 sikit. Cheq sue memang agak seram sejuk sikit bila buat kek yang melibatkan ovalet ni...jangan sampai kali ke 3 baru dapat hasil terbaik. Tapi xpelah boleh dimakan jugak sebenarnya. Xde masalah langsung..... heeeeeeeee ayat cover tu beb!

Kalau ada sape yang nak cuba tu bolehlah jengah ke blog Rahel, banyak koleksi resepi kek kat sana... memang terrer la dia tau. Okeylah... Wassalam...
 

VANILLA SWISS ROLL
Sumber : Rahel

Bahan:
4 biji telur
75g gula kastor
1 st ovalet
60g tepung superfine/tepung kek
10g susu tepung
1/2 st esen vanila
75g mentega,dicairkan cheq sue ganti dengan 1/8 cawan minyak jagung

Cara:
1.Pukul telur dan ovalet sehingga kembang. dalam langkah ni rahel terlupa kot nak masukkan gula, so cheq sue campurkan sekali dalam langkah 1 ni
2.Tambahkan tepung superfine dan susu tepung sambil diayak & digaul rata.Masukkan esen vanila.Gaul rata.
3.Masukkan mentega cair sedikit2 sambil digaul perlahan hingga rata.
4.Tuang ke dalam loyang 26x26x3cm yang telah digris dan dilapik dgn kertas pembakar.
5.Bakar selama 25 minit atau sehingga masak pada suhu 170'C.
6.Biarkan sejuk baru beri krim dan gulung kemas.

Bahan Inti:
125g krimwell
75g gula aising,ayak

Cara:
1.Pukul krimwell dan gula aising sehingga berkrim dan mengembang.
2.Sapukan pada permukaan kek,kemudian gulung dengan kemas.

*Panaskan ketuhar 15 minit pd suhu 170'C sebelum bakar kek.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar