Assalamualaikum & selamat sejahtera
Bila cerita tentang apam polkadot @ apam dot dot memang la cheq sue tak pernah dapat hasil yang betul. Sepanjang dok mengapam ni memang sentiasa dapat apam kembang macam pipi tuannya. Aduhhhh.... Yang bestnya walaupun kembang, xde pulak yang vantat, jadi kesimpulannya xde masalah dengan resepi tu kecuali teknik mengukus cheq sue yang tak betul2 sampai sekarang.
Lama dah jugak x buat apam ni. Memang ada simpan resepi untuk apam ladybird, tapi mengenangkan yang polkadot ni pun tak lepas2 lagi, maka lady bird tu di KIV dulu. 2 3 hari lepas ternampak Bundo buat apam polkadot ni...dengan menggunakan sukatan cawan, senang sikit xyah nak nimbang2 bagai. Balik sekolah tu terus je cheq sue bancuh adunan tetapi dengan menggunakan SUSU STRAWBERI dan TELUR yang FRESH FROM ICE BOX. Ha ha ha... kat dalam resepi tu sebenarnya xde tulis nak susu dan telur sejuk, tapi 2 bende tu memang dah ada dalam peti. So cheq sue terus aje guna. Agaknya sebab tu lah kot yang membuatkan apamku kembang sengih-sengih semuanya.
Kat dalam apam ni cheq sue masukkan jem strawberi, konon2 nak fit dengan susu strawberi tu. Bila dah kembang ni meleleh2 jemnya. Kak Hawa ada tanya...kenapa kuih ni terbelah kat atas.. Dia dok ingat cheq sue ni belah agaknya apam2 tu... Ape kejadahnya Hawa oitttt....
Antara banyak2 tu yang ni aje jadik polkadotnya (tapi hudoh benar)...Tapi apapun belum down lagi nak cuba apam polkadot ni. InsyaAllah next time akan dibuat lagi. **Maaf ya, cheq sue tak masukkan resepi tu kat sini. Kalau dapat hasil yang betul nanti baru dimasukkan. Wassalam...
Tidak ada komentar:
Posting Komentar