Assalamualaikum & salam sejahtera
Mmmm...akhirnya resepi yang dibookmark pada 28 Jun 2011 telah pun dizahirkan ke bentuk yang sepatutnya pada petang terakhir Syawal, 28 September 2011... Kemain lame ye dok perap resepi Dak Tun nih... sebenarnya plan nak buat roti sosej, dok tergolek2 aje dalam esbox...tapi dari ke sari dok keluar masuk je dalam peri. Kes malas nak mengadun la tu..
Bila teringat je resepi simple ni terus nak cuba. Memang senang abes la nak buat upside down pizza ni. Cuma sediakan inti macam inti pizza tu or whatever yang dikehendaki dan tuang aje doh yang dimix. Cheq sue mix pakai food processor aje.
Cheq sue buat ni sebanyak 2 adunan sebab rasanya kalau 1 tu sikit aje. Bukan apa, kebetulan ada bekas member yang nak dipulangkan. Tambah pulak nak membuat ni senang, sampai 10 adunan pun xde masalah. Huhhh...berlagak!
Tekstur pizza ni memang agak berbeza dengan pizza biasa apatah lagi dengan pizza di PIZZA HUT tu tetapi tang dohnya tu sesangat la lembut. Oleh sebab cheq sue xde stok susu segar, maka cheq sue guna aje bancuhan susu nesvita (masakan sehat la kunun2....) dan ternyata hasilnya x mengecewakan. * Ada susu segar strawberi tapi macam x kena pulak kalau nak guna
Kalau ada sape2 yang nak cuba resepi simple ni boleh la tengok di link bawah ni ye... Wassalam...
UPSIDE DOWN PIZZA
Sumber : Tun Telani
Doh :
-2 biji telur, 1 cawan susu segar,1 cawan tepung gandum, 1 sb minyak, 1/2 sk garam
* susu tu cheq sue guna bancuhan sus tepung nesvita. Cheq sue tambah 1 sb yis
Cara :-
- gaul sebati (guna mixer) semua bahan.
- sedia utk diguna
Filling :
-1 keping dada ayam- kerat2
-4 sosej/hotdog- kerat2
-1/2 tin cendawan butang- hiris
-1/2 bawang besar- dadu
-3 ulas bawang putih- hiris halus
-1 sb cili boh
-2 sb tomato puree
-1 sb oregano
-1 sk paprika
-garam
Cara-cara :
- tumis bawang besar dan bawang putih sampai layu
- masukkan cili boh dan tumis lagi
- masukkan ayam dan tumis sampai ayam masak
- masukkan sosej, cendawan, dan tomato puree. masak kejap.
- gaulkan oregano dan paprika, perasakan garam
**Keju secukupnya
Cara-cara :
- Panaskan oven 180 degree
- Letakkan filling dlm loyang
- tabur cheese atas filling.
- cuahkan adunan 'dough' kat atas.
- Bakar selama 25 minit, hingga keperangan.
- Biarkan selama 5 minit sblm potong dan hidang.
Mmmm...akhirnya resepi yang dibookmark pada 28 Jun 2011 telah pun dizahirkan ke bentuk yang sepatutnya pada petang terakhir Syawal, 28 September 2011... Kemain lame ye dok perap resepi Dak Tun nih... sebenarnya plan nak buat roti sosej, dok tergolek2 aje dalam esbox...tapi dari ke sari dok keluar masuk je dalam peri. Kes malas nak mengadun la tu..
Bila teringat je resepi simple ni terus nak cuba. Memang senang abes la nak buat upside down pizza ni. Cuma sediakan inti macam inti pizza tu or whatever yang dikehendaki dan tuang aje doh yang dimix. Cheq sue mix pakai food processor aje.
Cheq sue buat ni sebanyak 2 adunan sebab rasanya kalau 1 tu sikit aje. Bukan apa, kebetulan ada bekas member yang nak dipulangkan. Tambah pulak nak membuat ni senang, sampai 10 adunan pun xde masalah. Huhhh...berlagak!
Tekstur pizza ni memang agak berbeza dengan pizza biasa apatah lagi dengan pizza di PIZZA HUT tu tetapi tang dohnya tu sesangat la lembut. Oleh sebab cheq sue xde stok susu segar, maka cheq sue guna aje bancuhan susu nesvita (masakan sehat la kunun2....) dan ternyata hasilnya x mengecewakan. * Ada susu segar strawberi tapi macam x kena pulak kalau nak guna
Kalau ada sape2 yang nak cuba resepi simple ni boleh la tengok di link bawah ni ye... Wassalam...
UPSIDE DOWN PIZZA
Sumber : Tun Telani
Doh :
-2 biji telur, 1 cawan susu segar,1 cawan tepung gandum, 1 sb minyak, 1/2 sk garam
* susu tu cheq sue guna bancuhan sus tepung nesvita. Cheq sue tambah 1 sb yis
Cara :-
- gaul sebati (guna mixer) semua bahan.
- sedia utk diguna
Filling :
-1 keping dada ayam- kerat2
-4 sosej/hotdog- kerat2
-1/2 tin cendawan butang- hiris
-1/2 bawang besar- dadu
-3 ulas bawang putih- hiris halus
-1 sb cili boh
-2 sb tomato puree
-1 sb oregano
-1 sk paprika
-garam
* untuk filling ni cheq sue hanya guna sosej +daging kisar + bawang besar dadu + leek + cendawan butang + sos tomato, sos cili, oregano dan tomato puree. Cara2 memasaknya lebih kurang sama.
Cara-cara :
- tumis bawang besar dan bawang putih sampai layu
- masukkan cili boh dan tumis lagi
- masukkan ayam dan tumis sampai ayam masak
- masukkan sosej, cendawan, dan tomato puree. masak kejap.
- gaulkan oregano dan paprika, perasakan garam
**Keju secukupnya
Cara-cara :
- Panaskan oven 180 degree
- Letakkan filling dlm loyang
- tabur cheese atas filling.
- cuahkan adunan 'dough' kat atas.
- Bakar selama 25 minit, hingga keperangan.
- Biarkan selama 5 minit sblm potong dan hidang.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar