Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera
Saya hentikan seketika cerita pengembaraan ke Banda Acheh dan memberi laluan kepada n3 masakan pula. Kek span oren ni merupakan salah satu olahan saya terhadap resepi yang selalu saya buat. Asyik buat yang sama saja kan, apa salahnya cuba lain sikit tengok macam mana pula hasilnya. Kebetulan pulak dekat rumah ada stok Peel Fresh, tu yang terus je jadi kek span oren.
Saya hentikan seketika cerita pengembaraan ke Banda Acheh dan memberi laluan kepada n3 masakan pula. Kek span oren ni merupakan salah satu olahan saya terhadap resepi yang selalu saya buat. Asyik buat yang sama saja kan, apa salahnya cuba lain sikit tengok macam mana pula hasilnya. Kebetulan pulak dekat rumah ada stok Peel Fresh, tu yang terus je jadi kek span oren.
Alhamdulillah...walaupun ada sedikit penderhakaan, menjadi juga keknya. Gebu dan lembut macam span. Bila pegang rasa macam kapas saja. Saya tidak menghiaskan kek ni hanya diletakkan topping simple sahaja iaitu air Peel Fresh (oren) yang dididihkan dan disapu diatasnya. Kira balance la dengan manis kek tu.
Terima kasih pada yang sudi berkongsikan resepi ini ya. Kalau ada yang nak mencuba dipersilakan dan anada juga boleh mengolahnya mengikut citarasa masing-masing.
KEK SPAN OREN
Resepi : Sharm1969
Olahan : Cheq Sue
Bahan-bahan ( Saiz 9" )
50g gm gula kastor
60g tepung naik sendiri
2 biji telur
10 gm ovalette
20 gm jus oren (saya guna Jus Oren Peel Fresh)
10 ml minyak jagung
Cara-cara
Panaskan ketuhar pada suhu 160’C
Campurkan kesemua bahan kecuali minyak. Putar pada kelajuan tinggi selama 10-15 minit.
Perlahankan putaran, masukkan minyak.
Lapikkan loyang dengan baking sheet dan masukkan adunan dan bakar selama 30-35 minit.
Sejukan kek, potong 2 lapisan. Sapu krim dan letakkan beri.
********** (^__^) **********
Terima kasih atas kesudian membaca entree ini hingga ke akhirnya. ~ Wassalam ~
Tidak ada komentar:
Posting Komentar