Selasa, 20 September 2011

Mee (Spagetti) Rebus - Bujang

Assalamualaikum & salam sejahtera

Bila n3 ni keluar, memang dah xde spagetti rebus ni kat dalam perut...dah selamat ke tempat yang sepatutnya. Memang dah lamaaaaaaaaaaaaaaaa nak makan mee rebus ni...asyik2 dok sebut. Bila dah tak tersebut, memang kena buat dengan rela hatinya.  Maklumlah, nak beli susah, nak suruh orang buat lagi laaaaaaaaaaa susah.

Resepi ni dah agak lama jugak diperam. Cara nak buat pun senang sebenarnya. Tu yang cheq sue buat kejap aje bila balik dari sekolah Isnin lepas. Tapi, nak makan punya pasal, banyak barang2 yang tak ada...sebab tu lah dinamakan mee rebus bujang. Mee kuning lupa nak beli, sayur sawi xde, bahan2 solek pun xde...alih2 makan gitu ajelah...nasib baik ada telur rebus yang dibawa balik dari kg... Ahhhhhhhh kira halal lah..


Yang cheq sue buat ni tak la mengikut sebetulnya resepi kak yatie tu sebab cheq sue makan 2 kali je...tgk bahan2 dan kita agak2 la sendiri. Santan pun cheq sue guna separuh je kotak yang kecik, xnak la dapat kuah yang berlemak sgt.


Walaupun menggunakan spagetti (memang la tak sesedap mee kuning) rasanya tak la lari sgt. Udah kita pun terliur tahap gaban, makan semua itu pun diabaikan. Takpe takpe...nanti buat lain kali kita completekan setnya. Kak Yatie jangan marah ye.... Wassalam...

MEE REBUS YATIE
Sumber : Kak Yatie

Bahan-bahan
-1 kg mee kuning - di celur dan di toskan
-2 cwn taugeh - di celur dan di toskan
-4 biji keledek - direbus dan di kisar halus (keledek tak de ita ganti kentang)
-4 biji telur - direbus dan di belah 2
-4 kpg tauhu - di goreng dan di hiris nipis
-lada merah dan lada hijau - hiris
-bawang goreng
-limau kasturi - di belah 2
-daun sup dan daun bawang - di hiris

Bahan Kuah
-500 gm daging - di hiris nipis dan di rebus hingga empuk
-4 biji keledek - yg telah di rebus dan dikisar tadi cheq sue guna ubi kentang
-15 btng cili kering - dikisar
-10 biji bawang merah - dikisar
-5 ulas bawang putih - dikisar
-3 batang serai - dikisar
-1 inci lengkuas - dikisar
-3 sb udang kering - dikisar
-2 sb serbuk kari daging
-1 cwn air atau secukupnya untuk blend bhn2.
-1 kiub ikan bilis
-1 kiub daging
-2 cwn santan pekat
-2 kpng asam keping
-1 buku gula melaka
-garam dan gula secukup rasa
-minyak untuk menumis.

Penyediaan Awal
-Hiris daging nipis2 dan rebus hingga lembut.
-Kupas keledek, potong kecil dan rebus hingga lembut, lenyek keledek semasa panas hingga halus. Ketepikan.
-Sementara itu rebus telur....dah siap, kupas kulit telur dan biarkan ketepi.

Penyediaan Kuah
-Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan2 kisar hingga wangi, masukkan daging rebus bersama air rebusan daging.
-Bila mendidih, masukkan keledek lenyek tadi, kacau hingga rata. Tambah sedikit air jika perlu.
-Perasakan dengan garam dan gula (selalunya kuah mee rebus mmg ada rasa sedikit manis) dan biar mendidih.
-Masukkan santan dan asam keping, masak hingga pekat. Rasa dan jika ok, boleh dimatikan api.

Penghidangan
-Masukkan sedikit mee dalam mangkuk, susun tauhu dan telur rebus, cedok kuah bersama2 isinya dan tuang atas mee, hias dengan taugeh, taburan daun bawang/daun sup, bawang goreng, hirisan cili hijau dan belahan limau kasturi. Yang ni cheq sue taruk ajelah mana2 yang ada....

Tidak ada komentar:

Posting Komentar