Sabtu, 17 September 2011

Ketupat Dakap : Step By Step

Assalamualaikum & salam sejahtera

Hari ni agaknya ramai yang mengadakan rumah terbuka. Pada penghujung Syawal ni eloklah mengambil peluang mengeratkan silaturrahim dan beramah mesra. Cheq sue xde jemputan pun, sekarang masih ada di kampung.

Kalau nengok ke n3 ni kemain lagi tajuknya step by step gitu, tapi cheq sue pasti ramai yang dah tahu camana nak buat ketupat dakap ni. Mungkin jugak kawan2 ada cara lain untuk membuatnya. Tapi xpelah cheq sue tunjukkan jugak kat sini sebagai kenang-kenangan.

1. Mula2 kepalkan dulu pulut tu mengikut saiz yang dikehendaki. Ini untuk memastikan pulut tu menjadi padat. Panjang @ pendek, kecil @ besar bergantung pada saiz daun pisang yang digunakan.

2. Letakkan di atas daun pisang yang telah dilayur. Kalau boleh gunalah daun pisang yang agak lebar sebab nanti bila kita gulung dan rebus, pulut tu tak akan terkeluar dari balutan

3. Setelah dibalut, lipat bahagian hujung kiri dan kanan @ atas dan bawah (seperti membuat tepung bungkus)

4. Cantumkan 2 keping pulut yang telah dibalut tadi dan ikat kemas menggunakan tali. Sedia untuk direbus

Catatan :
- selain menggunakan daun pisang, boleh juga menggunakan daun tebu tetapi perlu dibersihkan dengan sempurna dan disambung daunnya. Selamat mencuba!

Wassalam...

Tidak ada komentar:

Posting Komentar