Jumat, 09 September 2011

Kacang Botor Goreng Udang Kering

Assalamualaikum & salam sejahtera

Wahhhh...di petang Jumaat ni hujan menyirami bumi CH...lebat, dinginnya memaksa cheq sue bersweater dan berstokin. Sejak seminggu ni selalu aje hujan di petang hari, mata pun jadi berat badan pun lemah asyik nak tidur aje kejenyer... Apapun xleh nak layan sangat perasaan ni, ngadap lappy sambil nak isi pertukaran guru.

Tetiba pulak blackout dalam sejam...tergolek2 jugak menahan boring, sempat layan novel...nasib baik tak memanjang sampai ke malam kalau tak jenuh nak candlelight dinner seorang diri..

Okeh... cerita tentang kacang botor goreng udang kering ni, sebenarnya ini merupakan menu semalam yang digandingkan dengan telur dadar cendawan berkuah. Cheq sue ni kalau makan memang nak kena ada sayur, rasa tak lengkap aje kalau xde


Resepi ni agak simple...rasanya kebanyakan kita pernah buat. Bahagian tumisannya tu kalau dimakan dengan bubur nasi pun sedap rasanya. Masin2 pedas gitu. Kalau kacang botor ni dimakan mentah cheq sue tak berapa gemar, kalau dibuat kerabu @ goreng barulah cheq sue makan tetapi hendaklah jangan terlalu masak sehingga menghilangkan kerangupannya. Eh...rasa macam tak berapa memilih bab makan tetapi banyak benar syarat2nya... *_^

Untuk bahan2 ni cheq sue tak tuliskan berapa jumlahnya sebab cheq sue masak ni tersangat la sedikit... kat dalam pinggan tu memang nampak banyak tetapi kalau tgk yang sebenar dalam 4 sudu besar aje...kira2 cukup untuk seorang makan. cuma cheq sue tunjukkan ni sebagai idea @ panduan kepada kawan2 yang kering idea tetapi ingin mencuba..

Wassalam...

KACANG BOTOR GORENG UDANG KERING
Sumber : Cheq Sue

Bahan-bahan :
- kacang botol - hiris serong
- bawang putih *
- bawang merah *
- belacan *
- cili boh / cili kering *
- udang kering - rendam sekejap dengan air panas *
- minyak, sos ikan, garam & gula

Cara-cara :
- tumbuk separuh lumat bahan *
- tumis sehingga naik bau & agak garing
- masukkan kacang botol dan goreng seketika
- masukkan sos ikan dan rasa masin manisnya. jika kurang masin boleh tambahkan garam (berhati2 masa masukkan sos ikan dan garam kerana udang kering sudah masin)

Tidak ada komentar:

Posting Komentar