Kamis, 19 Juli 2012

Update : Telur Masin Perantau


 
 
 Ini adalah hasilnya telur masin yang dibuat pada 1 Julai 2012 yang lalu. N3nya di sini. Mari kita lihat bagaimana hasilnya. Rasanya2 bahagian putih tu agak masin dan bahagian kuningnya tu kurang masin. Sebabnya cheq sue guna telur ayam, yang mana kulitnya lebih nipis dari telur itik. Lepas tu masa peraman pulak dalam 16 hari gitu. Pagi 17 Julai baru cheq sue rebus 2 biji sebagai bekal ke sekolah. Sebelah aje pun yang dimakan selebihnya dikongsi dengan kengkawan. 
 
Dengan siapnya telur masin ni, dah ada stok untuk puasa nanti. Entah-entah sampai lepas puasa pu tak habes lagi telurnya. He he he... Lepas ni kalau rasa nak buat lagi telur masin insyaAllah nak try dengan telur itik pulak.





 
Keseluruhannya kalau dilihat telur masin tu takde yang rosak ataupun bertukar warna. Bau pun ok aje, xde yang busuk. Tq pada Ros yang sudi berkongsi. Kawan-kawan yang lain pun boleh la mencuba juga buat sendiri telur masin ni. Wassalam...

Stylish Thankyou

Tidak ada komentar:

Posting Komentar