Chah gunakan resepi kek span dari Blog Kak Yati . Cheq sue gunakan resepi kek span coklat di sini
* Jika ingin menggunakan tepung kek span pre mix, anda cuma perlu ikut arahan pada label tepung tersebut.
Nota : Daripada resepi yang dikongsikan oleh Chah, saya ubah suai sedikit di dalam tulisan merah.
Bahan-bahan (kek) :
150g tepung naik sendiri
5 biji telur
80ml minyak jagung/butter yang dicairkan
120ml susu coklat
150g gula halus
1 1/2 sudu besar ovellete
2 sudu besar cappucino emulco
3 sudu besar serbuk koko
Cara-cara:
Pukul telur dan gula hingga kembang. Masukkan ovellete dan pukul lagi hingga gebu dan ringan.
Masukkan minyak jagung, putar perlahan. Masukkan pula susu dan cappucino emulco. Apabila sebati, masukkan tepung dan serbuk koko. Pukul perlahan hingga sebati.
Saya panaskan oven kira-kira 10 minit dan bakar kek kira-kira 10 minit kerana saya menggunakan loyang swiss roll.
Untuk mengurangkan tekanan perasaan sebab lama sangat kena tunggu kek masak, saya bakar dalam loyang bersaiz 10 in x 12 in x 1 in . Saya bakar dalam dua loyang, so bila dipotong dua, saya dapat 4 keping kek yang bersaiz 6 x 10 in.
Resepi Kek Span yang cheq sue gunakan :
(Cheq sue buat 1 1/2 adunan)
Bahan-bahan ( Saiz 9" )
120 gm gula kastor
100 gm tepung gandum (saya guna tepung naik sendiri)
20 gm serbuk koko
4 biji telur
10 gm ovalette
20 gm air (saya guna air sejuk yang telah dimasak)
1 sk esen vanila
20 ml minyak jagung (saya cairkan mentega)
Cara-cara
Campurkan kesemua bahan kecuali minyak. Putar pada kelajuan tinggi selama 10-15 minit.
Perlahankan putaran, masukkan minyak.
Griskan loyang, masukkan adunan dan bakar selama 30-35 minit.
Bila masak sisipkan bahagian tepi loyang dan terus telangkupkan di atas redai
* Oven suhu 170'C
Bahan-bahan white choc filling:
100g compund white chocolate (Chef Khairi menggunakan brand Collata, cheq sue pun)
150g butter
2 biji telur gred A (saya cuma gunakan 2 egg yolk saja) cheq sue guna 2 telur C
100g gula halus 80g
250g non dairy whipping cream (Chef Khairi gunakan brand Anchor, cheq sue pun guna Anchor, 1st time)
Cara-cara:
Cairkan coklat secara double boiler dan ketepikan.
Pukul whipping cream hingga kembang. Pastikan whipping cream TIDAK mencapai suhu bilik semasa diputar. Jangan terlebih pukul kerana suhu whipping cream yang semakin menurun, akan menyebabkan ianya overmixed dan akan menjadi berketul.
Pukul telur gula dengan butter hingga kembang. Masukkan kuning telur dan pukul lagi. Masukkan coklat dan kacau sebati. Akhir sekali masukkan whipping cream dan kacau rata. Cheq sue agak ada kesilapan teknikal sikit dalam step ni sebab x ada dimasukkan gula. So cheq sue pukul je dulu gula dengan butter sebelum dimasukkan telur dan step seterusnya.
Bahan-bahan untuk dark chocolate filling:
100g compund dark chocolate (Chef Khairi menggunakan brand Collata, cheq sue guna choc milk compound - Collata)
150g butter
2 biji telur gred A (saya cuma gunakan 2 egg yolk saja) 2 telur C
100g gula halus 80g
250g non dairy whipping cream (Chef Khairi gunakan brand Anchor, cheq sue guna Anchor)
**Caranya sama dengan kaedah penyediaan white chocolate filling.
Bahan-bahan untuk ganache:
300g dark chocolate (Jika tidak menggunakan chocolate coins, pastikan coklat dipotong kecil untuk memudahkan ia larut dengan cepat)
300g non dairy whipping cream
25g butter
Cara-cara:
Masak whipping cream hingga timbul buih-buih kecil.
Masukkan butter kacau perlahan.
Masukkan chocolate dan kacau hingga tiada lagi ketulan coklat dan coklat telah mencair sepenuhnya.
** ganache yang saya hasilkan tu agak cair sedikit, ambil masa yang lama untuk pekat. Mungkin sebab saya guna campuran dark choc dan milk choc compound.
Cara untuk assemble kek:
Potong kek menjadi 4 keping.
Letak sekeping kek di atas kek plate. Sapukan white choc filling, anggaran 1/2 daripada adunan. Ratakan. Letak lagi sekeping kek dan sapu pula dengan dark chocolate filling. Ulang hingga lapisan kek habis dan sapukan kek dengan baki dark chocolate filling. Sejukkan dalam peti ais hingga betul-betul set sebelum dicurahkan dengan ganache.
Kek-white choc-kek-dark choc-kek-white choc-kek-dark choc-ganache. Siap!
NOTE :
Dah tak ada ke yang nak join GA cheq sue ni? Jom la join kawan-kawan... Walaupun hadiah xde la kebaboom moh la bagi sokongan. Boleh???
Tidak ada komentar:
Posting Komentar