Rabu, 11 Juli 2012

Sambal Tempoyak Goreng



 
 
Sambal yang tak pedas? Inilah yang boleh cheq sue makan. Kalau yang namanya pedas-pedas berapi @ sambal bercili padi tu alamat nengok ajelah yang mampu. Cheq sue cukup alah dengan kepedasan. Kalau nak makan sambal ni kena pilih yang betul2 tak pedas. Tapi kalau tak pedas, kan boleh dinamakan sambal ye dak? Ish ish ish...apapun inilah resepi yang mungkin ada orang macam cheq sue ni boleh cuba. Tapi sambal ni tak banyak la dapatnya, dalam sekali makan aje. Yelah, yang nak disuap pun mulut sendiri, jadi kalau buat banyak2 kang diri sendiri jugak yang kena habiskan.

Sebagai orang yang baru2 pandai makan tempoyak, cheq sue tak boleh lagi makan tempoyak secara terus @ mentah, kena proses dulu. Kalau dah jadi gulai tempoyak, sambal atau yang sewaktu dengannya barulah boleh cheq sue makan. Biasa kalau cheq sue buat sambal ni memang makan dengan nasi panas, laju aje. Kalau ada belimbing buluh boleh jugak kot dimasukkan sekali.
 
Bagi sesiape yang berminat nak terai tu, boleh la lebihkan kuantiti cilinya. Kalau nak dapat lebih banyak, boleh tambahkan lagi kuantiti bahan-bahannya tu. Cheq sue bagi idea aje, moga memberi manfaat pada semua. Wassalam...




SAMBAL TEMPOYAK GORENG
Resepi : Cheq Sue

Bahan-bahan :
3 sb ikan bilis
1 sb tempoyak
2 biji cili
1/2 biji bawang besar

Cara-cara :
Tumbuk bawang besar, cili dan ikan bilis hingga separuh lumat
Kemudian masukkan tempoyak dan tumbuk lagi
Panaskan minyak dan goreng bahan tumbuk tadi hingga kekuningan.
 
 
Stylish Thankyou

Tidak ada komentar:

Posting Komentar