SUP AYAM HADNYAI
Resepi Asal : PYHONDA
Sumber : Ika Bangkok & Q
Resepi Asal : PYHONDA
Sumber : Ika Bangkok & Q
Bahan-bahan ( 3 orang makan )
Sebelah ayam dipotong-potong
3 ulas Bawang putih dan 5 ulas bawang merah, 3 biji cabai, 4 cm halia ditumbuk lumat.
7 cm lengkuas dihiris sederhana nipis dan tumbuk untuk pecahkannya.
5 batang serai ditumbuk untuk pecahkan.
2 sudu besarKetumbar ditumbuk lumat, 1 sudu kecil jintan manis dan jintan putih ditumbuk sehingga lumat.
2 biji bunga lawang, 5 biji buah pelaga, 3 ketul kayu manis dan 3 kuntum bunga cengkih
daun sup, daun bawang, daun sadri dan batang sadri
Cheq sue bubuh asam keping nak tambah masam sikit sebab masam lengkuas tak rasa
Cara-cara
Tumiskan bawang putih, merah, cabai, halia, ketumbar, jintan manis dan putih, bunga lawang buah pelaga, kayu manis, bunga cengkih, lengkuas dan serai sehingga menaikkan bau yang semerbak harum dan mewangi
Masukkan ayam yang sudah dipotong-potong mengikut citarasa kedalam tumisan tadi dan gaulkan sehingga rata tutup dan biarkan 5 minit. Masukkan batang sadri
Masukkan 5 cawan air dan biarkan sehingga menggelegak.
Tambahkan garam secukup rasa n sedikit saja gula untuk menyedapkan rasa kuahnya.
Hiriskan daun bawang, sup dan sadri taburkan pada hidangan. Perahkan sedikit limau nipis. Sedia untuk dimakan dan dihirup.....aahh..sodapnya
Tidak ada komentar:
Posting Komentar