Kamis, 31 Mei 2012

Ubi Kayu Sira


 
 
 Ubi kayu sira ke sira ubi kayu? He he he...apapun namanya inilah juadah yang sentiasa menjadi pilihan. Bila ada ubi kayu memang tak sah kalau tak buat ni. Kebetulan pulak semalam ada ubi kayu kuning, atas arahan 2nd boss disuruhnya cheq sue buat sira.

Dengan segala kepandaian yang ada...digodeklah segala bahan kat dapo, masak sampai boleh makan. Masa tengah masak tu my bonda pegi kenduri, so xleh la tanya apa-apa. Bila dia balik, dia ada la tegur masak ni dah salah step. Sepatutnya empukkan ubi dulu baru masukkan nisse. Aiseyhmannn... Dah lama tak masak ginilah jadinya. Bukan tak kejadian pun sira tu, tapi biasalah ada 2 insan veteran yang nak menyantapnya...kena la bagi lembut2 lagi.. 

Ubi kayu sira ni kalau dah semalaman atau dah beberapa kali dipanaskan lagi sedap tau. Kalau sapa yang pernah makan tu memang tahu lah. Ish kalau la boleh dapat ni barang sepinggan aduh aduh aduh...
Nanti kalau ada ubi kayu jangan lupa pulak cuba ya... Tang bahan2nya tu boleh ubah ikut sesuai selera.... ^^

Wassalam...



 
UBI KAYU SIRA
Resepi : Cheq Sue

Bahan-bahan :
Sepotong ubi kayu - potong kecil-kecil
5 sb gula
2 keping nisse
3 cawan santan - sederhana pekat
Secubit garam
1 helai daun pandan

Cara-cara :
Panaskan santan, daun pandan, gula, nisse dan garam sehingga hancur dan pekat
Masukkan ubi dan masak hingga empuk dengan api kecil
Kacau sesekali supaya manisnya mesra
Setelah empuk bolehlah tutup api

** Cara yang disyorkan oleh bondaku :
Panaskan santan dan daun pandan, masukkan ubi, masak hingga empuk
Kemudian tambahkan gula, nisse dan garam
Masak hingga kuah agak pekat


Stylish Thankyou

Tidak ada komentar:

Posting Komentar