KHAO MOK KAI @ NASI KOMOK @ NASI MINYAK THAI
Sumber : Aisya Khuzaimah
Bahan-bahan utk nasi :-
4 cawan beras basmathi (rendam dulu lebih kurang 1/2 jam)
2 sudu rempah 'khao mok'
For the Spice Mix-(REMPAH KOMOK)
Sumber : Kak Ayu S'pore
2 tsp curry powder (I used a Malaysian meat curry powder) - (Ayu terlupa letak ni!!)
Sumber : Kak Ayu S'pore
2 tsp curry powder (I used a Malaysian meat curry powder) - (Ayu terlupa letak ni!!)
1 tsp ground turmeric (serbuk kunyit)
1 tsp ground coriander-(serbuk ketumbar)
1/2 tsp ground cumin-(serbuk jintan putih) (Ayu gunakan 1 sudu kecil)
1/2 tsp fennel-(serbuk jintan manis)-(Ayu tambah)
1/2 tsp cinnamon powder-(serbuk kayu manis)-(Ayu gunakan 1/4 sudu kecil aje)
1 tsp salt-(garam)
1 tbsp sugar- (gula)(Ayu gunakan perasa sedikit)
Bahan Tumis :
4 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih *
1/2 inci halia* (*tumbuk halus)
1/2 biji bawang holland ,potong kecik2.*optional..saya suka sbb ada rasa manis2 pada masakan.
rempah 4 beradik (kayu manis, bunga lawang,cengkih & buah pelaga)
lada hitam,sikit je..(tumbuk halus)
Bahan Lain :
susu cair 1/2 cawan
kiub ayam *x letak pun takpe
daun ketumbar / akar ketumbar *ketuk2 sikit
garam
bawang goreng
minyak sapi..sikit je,campur dgn minyak biasa.*Ana guna butter
daun bay 2 helai ( x de pun xpe)
bawang putih jeruk ( xde pun xpe).
* ulam/sayur -timun,salad & tomato
Cara-cara :
Tumis rempah 4 sekawan,lepas tu masuk bahan2 tumbuk tadi..
Tumis sampai wangi,masuk bawang besar pulak.
Dah agak layu..masuk rempah 'kaw mok' & lada hitam,daun bay..agak2 macam nak garing masukkan air & susu cair.
Sukatan air mengikut pada sukatan beras,kalau 4 cawan boleh la letak 4 1/2 cawan air.
Lepas tu terus masukkan beras & bahan2 lain ..garam,kiub & daun/akar ketumbar.
Dah masak tabur bawang goreng..
AYAM GORENG 'Khao Mok'
Ayam
Garam
sedikit rempah khao mok
Sedikit serbuk pati ayam
Perap semua bahan diatas bersama ayam, Kemudian goreng sampai masak.
SAMBAL / SOS NASI KHAO MOK
6 biji Cili merah *
10 biji CILI PADI * (kalau suka sambal hijau boleh guna cili hijau)
Daun Ketumbar *
2 ulas bawang putih*
1/2 inci Halia *optional
Cuka
Garam
Gula *lebihkan
Akar ketumbar *ketuk2 masuk time masak kuah.
Cara-Cara :
Blender bahan bertanda (*).
Goreng gula buat macam gula hangus karamel..
Bila gula dah cair masukkan sedikit air dan kemudian bahan2 yang dikisar
masukkan garam dan cuka..biar mendidih & masak sempurna.
Kalau tercair, boleh bancuh sedikit tepung jagung untuk memekatkan kuah
Rasa sambal..biar ada rasa masam2 manis + pedas sikit2..baru kick!
**Sos/sambal ini juga sesuai untuk pencicah keropok/kuih2..
Tidak ada komentar:
Posting Komentar