Semenjak dua menjak ni, sejak dah pandai membuat kulit karipap sendiri memang dah xde masalah langsung bila rasa nak makan. Cheq sue buat karipap ni pagi tadi, masih menggunakan resepi kulit karipap Tun Telani, sebab senang, sukat2 pakai cawan aje. Xyah refer resepi, memang dah hafal pun. Cuma kali ni cheq sue nak kongsikan resepi intinya yang dibuat sendiri. Selalu kan inti sardin aje, sesekali tukar pada keledek pun x mengecewakan. Sebenarnya inti ni dibuat Aidiladha lalu, tapi tak habis. Cheq sue simpan di freezer, alhamdulillah xde apa-apa. Pagi ni cheq sue panaskan balik dan tambah sedikit air untuk melembutkannya. Agak2 kalau guna inti daging dah xleh makan kot. Resepi inti ni mengikut citarasa sendiri ya. Lain orang lain caranya. Cheq sue ni kira mudah2 aje, nak senang la katakan. Nak buat camana, campur dengan malas jugak. Heeee...pengakuan jujur tu! Kalau dilihat betul2, inti keledek tu agak gelap, sebab tersalah masukkan rempah kerutup, bila tanya mek dia gelak aje. Lepas masukkan rempah kari baru terbau aroma karipapnya. Bila dah kena dengan daun kari lagi la naik wanginya. Pada sape yang nak cuba tu, tapi xde idea, bolehlah guna resepi ni kot2 kena sengan selera. (*_*)
Wassalam...
INTI KARIPAP ~ KELEDEKResepi : Cheq Sue Bahan-bahan :1 biji bawang besar - dadu 4 ketul keledek - dadu2 tangkai daun kari3 sudu besar rempah kari ikan / daging / ayam1 kiub ikan bilis @ ayamAir secukupnya untuk mengempukkan ubiSedikit minyak untuk menumisSedikit garam
Cara-cara :Panaskan minyak dan tumis bawang besar hingga layu. Masukkan rempah kari dan tumis hingga wangi.Kemudian masukkan ubi keledek, daun kari dan kiub ikan bilis. Rasakan masinnya. Jika sudah ok x perlu masukkan garam. Masak sehingga keledek empuk dan sedikit hancur. Sejukkan terlebih dahulu sebelum diguna.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar