Selalunya kalau resepi ala Thai ni memang wangi dan harum dengan serai dan daun limau purut. Memang maveless sangat. Untuk lala yang cheq sue buat ni, memang semata2 lala aje, tak ada sebarang sayur pun. Cili boh pun tak berapa banyak sebab ada budak2 yang nak makan. Sos pranem tu pulak cheq sue tak pasti sos apa, tapi cheq sue ganti dengan sos ikan (nampla). Overally, memang two thumbs up untuk resepi ni. Kalau kebetulan ada lala, boleh la cuba resepi ni... Wassalam...
Bahan untuk tumis : bawang besar, bawang putih, halia
Bahan untuk kuah : sos tiram, sos pranem (ganti dengan sos nampla), sos cili, sos tomato dan cili boh
Tomato potong dadu, Karot hiris halus, Cili hijau hiris halus
Sedikit air
Tepung jagung (untuk pekatkan kuah)
Daun limau purut Cheq sue tambahkan sedikit serai - ketuk
Cara-cara
Panaskan minyak.tumis bahan tumis sampai naik bau.
Kemudian bahan untuk kuah tadi.masak hingga kuah mendidih cikit.masukkan air sedikit.
Kemudian masukkan tomato, karot, cili hijau dan lala.
Akhir sekali tuang bancuhan tepung jagung dan perasakan garam dan gula.masak hingga mendidih. Tutup api hidang dengan nasi panas...best
Tidak ada komentar:
Posting Komentar