Mee Kantonis
Maaflah semua ya, asik hidangkan korunk dengan roti wholemeal tu aje. Cheq sue minggu ni lepak kat rumah member, xdan nak mengapdet. Rindu sgt nak bw tapi di CH asik blackout manjang. Terima kasih juga atas kesudian teman2 yang masih datang berkunjung ke ila_cheq sue ni. Jadi, petang ni cheq sue nak kongsikan satu resepi mudah iaitu mee kantonis yang cheq sue buat 2 hari lepas. Resepi ni cheq sue salin dari majalah RASA, tak ingat tahun bila.
Dah lama jugak nak masak guna yee mee, memang suka sangat. Cadangnya nak buat sizzling tapi belum beli lagi bekasnya. Bila ternampak aje resepi ni terus nak cuba. Mudah dan senang aje rupanya. Bila makan memang x hengat. Kalau guna mee kuning biasa pun boleh jugak agaknya, tapi cheq sue rasa rasanya sedikit lari kot. "-"
Mee kantonis yang cheq sue buat ni xde diletak tepung jagung sebagai pemekat. Kalau dapat kuah pekat tu memang lagi kick. Yee mee ni sepertimana yang diketahui sedap jika dimakan dengan kuah panas2, kalau kuah x panas nanti yee mee tu tak lembut pulak.
Apapun, mee kantonis ni memang sedap. Kalau rasa dah jemu makan nasi bolehlah cuba mee ni pulak. Gerenti puashati. Wassalam...
MEE KANTONISResepi : Majalah RASA Olahan : Cheq Sue
Bahan-bahan :Yee mee secukupnya1 biji bawang putih - ketuk1/2 kiub ayamSedikit daging ayam dan udang1 biji telur2 biji cili padi - ketuk (kalau nak pedas kasi lebih)Kobis, daun kucai, lobak merah, capsicum, cili merah - hiris2 biji cili tomato - belah 8Sedikit tepung jagung dibancuh dengan airAir secukupnyaMinyak untuk menumis
Cara-cara :Panaskan minyak & tumis bawang putih dan cili padi hingga wangiMasukkan daging ayam dan air, masak hingga ayam agak lembutKemudian masukkan sayur-sayuran, kiub ayam dan udang, masak hingga mendidihPecahkan telur dan masukkan air bancuhan tepung jagung. Masak seketika sehingga kuah agak pekat. Rasakan gula dan garamnyaBolehlah ditutup api dan tuangkan kuah yang masih panas ke atas yee mee.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar