Senin, 06 Agustus 2012

Biskut Peanut Butter

 
Setiap kali tibanya musim raya, memang mek dah warning siap-siap supaya tak buat banyak sangat biskut raya. Kita ni sebagai anak tidaklah suka nak membeli aje atau membuat biskut tunjuk-tunjuk, tapi lebih suka membuat sendiri. Disamping dapat buat banyak jenis, tentunya lebih puas hati sambil mencuba resepi terbaru. Dan untuk koleksi biskut raya 2012 ni, cheq sue banyak mencuba resepi biskut yang berlainan dari tahun-tahun sebelumnya. Memang puas hati sungguh.
Biskut peanut butter ni merupakan biskut raya pertama yang dibuat, sebagai pemanas enjin tentunya sehingga satu dulang pertama tu hangit jadinya. Cheq sue memang suka biskut yang ada kacang-kacang ni, bila ternampak di blog Kak Siti Delima tu, terus je cheq sue beli bahan-bahan. Satu adunan tu tak la dapat banyak sangat.

Cuma tak tahulah agaknya ada silap adunan biskut ni agak kurang gebu sikit. Mungkin sebab cheq sue guna mentega kacang yang kasar tu kot. Pastu cheq sue tercanai agak nipis sebab dok ingatkan biskut ni mengembang. Rasanya sedap tapi bagi golongan veteran memang tak digalakkan makan la sebab macam keras aje. Untuk yang muda-mudi ni takde masalah. Cheq sue memang no hal, dah benda kita suka kan.

Biskut ni secara peribadinya kalaupun tidak dibuat pada musim raya, sangat sesuai dibuat untuk kudapan seharian, memang seronok mengunyahnya. Lain kali boleh la buat lagi. TQ Kak Ct yang sudi berkongsi resepi ni. Wassalam...

 
BISKUT PEANUT BUTTER
Sumber : Che CT

Bahan-bahan :
125 gm butter - suhu bilik
1/2 cawan gula kastor
1/2 cawan gula perang
1/2 sudu teh esen vanila
1 biji telur A - pukul sebentar
1/2 cawan mentega kacang
 2 cawan tepung gandum - tambah jika perlu
1 sudu teh baking soda
1/2 sudu teh garam halus
1 biji kuning telur - sapu atas biskut

Hiasan :
kacang bergaram - secukupnya

Cara-cara :
1. Panaskan oven suhu 180 C. Guna api bawah sahaja
2. Putar butter, gula kastor, gula perang dan esen vanila hingga berkrim.
3. Tambahkan telur dan pukul lagi. Masukkan mentega kacang putar rata.
4. Masukkan tepung, baking soda dan garam yang diayak kedalam adunan butter tadi. Gaul sebati hingga jadi doh yang lembut.
5. Ambil doh dan bentukkan ikut pilihan. Susun dalam loyang yang dialas kertas minyak dan jarakkan antara satu 1 1/2 inci.
6. Sapu kuning telur atasnya dan letak sebelah saja kacang bergaram. Sapu lagi kuning telur diatasnya. Buat hingga habis.
7. Bakar selama 12-15 minit hingga perang kemasan. Ikut oven masing-masing. Sejukan 2 minit atas loyang dan sejukkan sepenuhnya atas rak dawai. Simpan dalam bekas kedap udara.

Stylish Thankyou

Tidak ada komentar:

Posting Komentar