Bila buat bentuk bunga tu nampak menarik jugak. Masa bakar tu memang kembang semangkuk, suka tengok. Pastu bila sejuk pelan2 dia turun. Kalau kata xde acuan pecah 8 ni, guna acuan kuih cara pun boleh, yang bulat ke yang cermai tu ke pun boleh. Cheq sue dah cuba buat, jadi aje, janji dapat makan. Kannnn...
Untuk resepi kali ni cheq sue ada ejas sikit, yang diletakkan dalam tulisan merah. TQ pada penyumbang resepi ni. Wassalam.
KUIH AKOK
Resepi : Zaliana @ MyR
Bahan-bahan ( 36 biji )
5 biji telur 6 telur C
200 ml pati santan 250ml santan kotak
100 ml air
150 gram gula manisan (gula melaka)-boleh kurangkan ikut selera 2 keping saiz besar
30 gram tepung gandum 40g
3 helai daun pandan- disiat-siat cheq sue masukkan esen rose
2 cubit garam halus
Cara-cara
Masak air bersama gula melaka hingga mendidih. Tutupkan api.
Masukkan santan. Tunggu suam sedikit, kemudian masukkan telur,tepung dan daun pandan, gaul rata.Tapiskan untuk menghilangkan ketulan tepung.
Panaskan oven pada suhu 200 darjah celcius. Panaskan acuan baulu ke dalamnya. Masukkan sedikit minyak dalam setiap acuan.
Isi penuh acuan dan bakar selama 10 minit. Kuih ini akan mengembang. Bila dikeluarkan dari oven ia akan sedikit mengecut. Oleh sebab cheq sue guna acuan besar, masa membakar tu dalam 15-20 min
Tidak ada komentar:
Posting Komentar