ROTI MARBLE COKLAT
Resepi : Onigiri @ MyR
Bahan-bahan
200g tepung roti
50g tepung gandum
1 sb majerin @ butter
140 ml susu segar (cheq sue guna 1 telur + air suam = 140ml)
1 sk yis
2 sb gula
½ sk garam
1 sk bread improver
1 sb serbuk koko bancuh dengan sedikit air
Cara-cara
Masukkan semua bahan kecuali serbuk koko, uli sehingga tidak lekat di tangan.
Perap selama 40 minit, kemudian tumbuk2 keluarkan anginnya
Bahagi doh pada 3 bahagian. Satu bahagian dicampurkan dengan bancuhan serbuk koko. Kalau terlebih boleh tambah tepung.
Satukan doh yang baki tadi dan terap memanjang. letakkan doh coklat di tengah-tengah.
Tutupkan keseluruhan adunan tadi
Potong tiga adunan dan anyam bentuk tocang.
Letak dlm sandwish loaf.
Biarkan naik dua kali ganda dan bakar pada suhu 160 darjah selama 25 minit atau hingga permukaan nya perang.
Siap dibakar dan sejukkan atas redai. Selamat mencuba.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar