NASI AYAM CENDAWAN CLAYPOT
Resepi : Nat Rashid @ MyR
Bahan-bahan :
1 cawan beras
1 1/2 air rebusan ayam cheq sue ganti dengan 1/4 kiub ayam
500gm ayam (potong kecik jer)
1 sudu besar lada hitam (tumbuk)
1 sudu besar kicap pekat
5 atau lebih kuntum cendawan hitam (rendam hingga kembang dgn air panas)
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap pekat manis
Minyak untuk menumis& 1 sudu besar tepung jagung (bancuh dgn sedikit air )
2cm halia & 2 ulas garlic (tumbuk)
Sedikit hirisan daun sup & daun bawang, bawang goreng dan sedikit minyak bijan
500gm ayam (potong kecik jer)
1 sudu besar lada hitam (tumbuk)
1 sudu besar kicap pekat
5 atau lebih kuntum cendawan hitam (rendam hingga kembang dgn air panas)
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap pekat manis
Minyak untuk menumis
2cm halia & 2 ulas garlic (tumbuk)
Sedikit hirisan daun sup & daun bawang, bawang goreng dan sedikit minyak bijan
Cara-cara
Perap ayam dengan bawang putih, halia, kicap pekat & manis, sos tiram, lada hitam dan cendawan.
Panaskan minyak dan tumis ayam yg diperap hingga masak dan tuang air bancuhan tepung jagung.
Setelah pekat, perisakan dengan garam, ketepikan. Cheq sue tumis dalam claypot dan ketepikan.
Panaskan claypot, masukkan beras dan air rebusan ayam, biarkan nasi masak. Pastu perlahan kan api dan tuangkan ayam tadi kat atas nasi dan taburkan semua daun (xde daun, malas nak keluar ambil) , bawang goreng dan percikkan minyak bijan..
Panaskan minyak dan tumis ayam yg diperap hingga masak dan tuang air bancuhan tepung jagung.
Setelah pekat, perisakan dengan garam, ketepikan. Cheq sue tumis dalam claypot dan ketepikan.
Panaskan claypot, masukkan beras dan air rebusan ayam, biarkan nasi masak. Pastu perlahan kan api dan tuangkan ayam tadi kat atas nasi dan taburkan semua daun (xde daun, malas nak keluar ambil) , bawang goreng dan percikkan minyak bijan..
Tidak ada komentar:
Posting Komentar