Jumat, 11 November 2011

Nasi Ayam Cendawan Claypot

 

Lunch harini agak lewat. Pagi tadi ke SMK Ringlet untuk melawat pusat peperiksaan. Ada tak para guru yang menjaga peperiksaan SPM @ STPM tahun ni. Cheq sue seperti tahun2 sebelumnya memang menjaga peperiksaan. Kalau balik kampung lama-lama memang xleh. Nanti asyik dok bina badan aje. Biasa kalau balik kampung paling lama pun 2 minggu aje.
 

Dah lama nak masak nasi claypot ni. Dah beli claypot kan mestilah guna. Bila Google resepi yang menggunakan claypot, ada la 2 3 jenis yang berkenan di hati tapi nasi ni nak cuba dulu. Ala-ala Chinese Style gitu. Kalau masak claypot ni cheq sue x pernah makan pun...tu yang exited nak cuba. Pada pendapat cheq sue, penggunaan minyak bijan menonjolkan lagi masakan ni. Memang dah macam orang jual pun.

Kalau ada sape yang nak cuba tu bolehlah merujuk resepi kat bawah ni ya. Cheq sue ikut aje sebijik2, tapi dalam kuantiti yang berlainan. Ye lah, beras pun setengah pot aje, cukup sekali makan. Memang berbaloi buat ni. Sedap! Kena dengan selera. Penggunaan lada hitam secara tak langsung dapat memanaskan badan di saat2 cuasa yang dingin ni... Cuba tau...
Wassalam...

NASI AYAM CENDAWAN  CLAYPOT

Bahan-bahan : 
1 cawan beras
1 1/2 air rebusan ayam cheq sue ganti dengan 1/4 kiub ayam
500gm ayam (potong kecik jer)
1 sudu besar lada hitam (tumbuk)
1 sudu besar kicap pekat
5 atau lebih kuntum cendawan hitam (rendam hingga kembang dgn air panas)
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap pekat manis
Minyak untuk menumis & 1 sudu besar tepung jagung (bancuh dgn sedikit air )
2cm halia & 2 ulas garlic (tumbuk)
Sedikit hirisan daun sup & daun bawang, bawang goreng dan sedikit minyak bijan

Cara-cara
Perap ayam dengan bawang putih, halia, kicap pekat & manis, sos tiram, lada hitam dan cendawan.
Panaskan minyak dan tumis ayam yg diperap hingga masak dan tuang air bancuhan tepung jagung.
Setelah pekat, perisakan dengan garam, ketepikan.  Cheq sue tumis dalam claypot dan ketepikan.
Panaskan claypot, masukkan beras dan air rebusan ayam, biarkan nasi masak. Pastu perlahan kan api dan tuangkan ayam tadi kat atas nasi dan taburkan semua daun (xde daun, malas nak keluar ambil) , bawang goreng dan percikkan minyak bijan.. 

Tidak ada komentar:

Posting Komentar