Kamis, 10 November 2011

Chicken & Prawn Popcorn

 
 
Popcorn ni cheq sue buat petang semalam, sebagai kudapan dinner. Dalam hati ni terasa sangat nak makan kek tapi ada pulak bahan yang xde. Bila memikirkan ada ayam dan udang, terus teringat popcorn cicken yang pernah Kak Ida tunjukkan. Cuma macam biasalah cheq sue ejas sikit bahan2nya tu. Jangan marah ye kak...

Popcorn ayam dan udang ni memang sesuai sgt dimakan gitu aje, cicah dengan sos cili Thai, kejap aje boleh habis. Alaaaaa...macam kita makan popcorn time tgk wayang la...dok suap aje tgk2 dah habis. Macam Kak Ida bagitahu, boleh jugak kalau nak dibuat sebagai lauk sampingan. Kalau budak2 memang suka la buat camni. Budak2 macam cheq sue lagi la suka.
 




 Sebenarnya bila kita buat sendiri popcorn ni memang puashati sgt. Dah terjamin kebersihannya, dan makan pun tak bercatu. Macam cheq sue buat ni, rasa2 macam sikit aje tapi nak menghabiskan sorang memang kekenyangan betul. Idea nak buat menggunakan udang ni timbul bila cheq sue tgk udang tu kulitnya x berapa tebal. Kalau guna udang besar kena lah buang dulu kulitnya.
 



 CHICKEN & PRAWN POPCORN
Resepi : Kak Ida, Japan
Olahan : Cheq Sue

Bahan-bahan :
5 keping boneless chicken cheq sue guna dalam 2 ketul aje, dah potong dalam 1/2 cawan
4 ulas bawang putih*
1/4 labu bawang besar*
1/2 inci halia*
1/2 - 1 sk serbuk pati ayam
1/2 sk serbuk lada sulah
2 sb mayonis
1 cawan tepung tempura cheq sue ganti dengan tepung jagung
1/2 cawan air atau secukupnya
1/2 cawan breadcrumb / serbuk roti....boleh letak lebih
Garam secukup rasa
Cheq sue tambah 1 biji telur, serbuk cajun, bijan hitam dan minyak bijan

Cara membuatnya:
Ayam dibuang kulit, dibersihkan dan dipotong dadu
Kisar bahan bertanda * cheq sue tumbuk aje
Gaul ayam dengan bahan *, serbuk pati ayam, serbuk lada sulah, mayonis dan garam secukup rasa....perap ayam seketika 
Bancuh tepung tempura bersama air, garam, dan campurkan breadcrumb.......kacau sebati  #
Gaul ayam bersama bancuhan tepung di ata s#
Panaskan minyak 
Goreng ayam di dlm minyak yg banyak hingga masak dan garing. Selamat mencuba.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar