Kamis, 16 Februari 2012

Sheperd Pie

 
 
1st time masak SP ni
Dah lama nak try tapi baru je beli ubi kentang
Memang sedap dan ada kelasssss
Cheq sue buat guna sebiji je ubi kentang
Fillingnya pulak guna daging burger dan ditambah sedikit kentang rebus kasar
Bila dimakan time panas2 lagi tu memang layan habez
Kalau nak buat untuk sarapan ke minum petang ke memang sesuai sangat
InsyaAllah lain kali nak cuba lagi
TQ Nonie
Wassalam...




SHEPERD PIE 
Resepi : Nonierahman
 
Bahan-bahan
450g daging cincang
1 labu bawang besar (dicincang)
1 botol sos prego
Tomato di potong dadu
Mix vege

Untuk lapisan atas
1 kilo ubi kentang
40g butter
1/2 cawan susu cair
Cheddar cheese untuk tabur

Cara-cara
Tumis bawang besar sehingga naik bau
Masukkan tomato
Masukkan daging cincang,gaul sehingga masak
Masukkan sos prego
Masukkan mix vege
Masak sehingga kuah sedikit kering,mati kan api

Untuk lapisan kentang
Rebus kentang sehingga masuk,toskan air.
Lecek kentang sehingga halus masukkan butter dan susu.
Masukkan daging tadi ke dlm bekas yg sesuai,kemudian paipkan kentang yg di lecek tadi.
Taburkan parutan cheese di atas kentang
Bakar pie pada suhu 180 selama 15min.

#Enak di makan panas-panas

Tidak ada komentar:

Posting Komentar