Hari ni, mesti ramai yang dah maklumKepulangan adik Faris Nur Daniel ke rahmatullah tentunya meruntun air mataCheq sue mengikuti perkembangan itu di blog Abang Mazidul Memang terasa sayunya anak sekecil itu menderita di akhir hayatnyaWajah comelnya, dengan senyuman ikhlas terpancar akhirnya tak dapat ditatap lagiSemoga keluarganya tabah dengan dugaan dan cubaan ini Kuih beko kelapa ni cheq sue buat minggu lepasBila tengok kak yanis post n3, terus je godek satu adunanKebetulan ada kelapa + angin rajinHe he heCheq sue tak berapa suka kuih niTapi adik yang dok belajar di UITM tu suka sangatBila dah buat ni kurang2 dapat hilangkan kempunanBenda payah nak dapat, memang berbaloi kalau boleh buat sendiri Memula masak tu memang sedap la makanDengan garing dan aroma kelapa tu memang menusuk jiwaKalau sape yang teringin tu memang sesuai sangat cuba kuih niInsyaAllah tak mengecewakan..Wassalam...
Bahan-bahan
200gm kelapa parut putih
80gm gula pasir
150gm tepung pulut
1 biji telur A - di pukul ringan
4 sudu besar air
1/2 sudu kecil garam
1/4 sudu teh pandan emulco - jika suka
Cara-cara :
Satukan kelapa parut, gula, garam dan tepung, gaul rata. Masukkan telur, pandan emulco dan air sedikit demi sedikit sambil di kacau rata. Adunan tidak cair atau terlalu pekat, kelihatan parutan kelapa bila di adun.
Leser acuan baulu / cara dengan minyak. Kemudian panaskan di dalam oven hingga minyak betul-betul panas.
Keluarkan acuan, masukkan adunan hingga penuh. Bakar selama 20 - 30 minit di dalam oven pada suhu 200C atau hingga permukaan kuih keperangan.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar