Senin, 27 Februari 2012

Butterscotch Danish Bun


 
 Uitt... lama tol tak hapdate blog
Ada orang tunggu?
Ada orang datang ke blog cheq sue nih?
Tq ya...

BDB ni saya buat hasil olahan danish bun yang dikorek dari MyR
Kebetulan sos butterscotch tu masih ada berbaki, so saya usha la resepi roti
Terpikat pulak dengan resepi Duja ni, sebab senang
Dengan sukatan cawan-cawan, xyah timbang
 
Untuk buat ni, cheq sue lebur je semua dalam BM
Dengan sedikit olahan, berjaya jugak akhirnya menghabiskan sos butterscotch tu
Sebenarnya bun ni berinti, macam2 buleh taruk dalam tu
Kismis, kacang, choc chip, ikut je selera memasing
Cheq sue rollkan dengan sos, selain masukkan sikit dalam adunan
Memang masyuk sangat tau time panas2 baru keluar oven tu
Harum aje...
Tapi sebab buat ni tergesa-gesa, x terasa sangat sos kat dalam tu
Untuk adunan ni pulak, cheq sue buat roll separuh aje, yang selebihnya tu dibuat bentuk bun
Adunan yang dah di roll dengan sos tu cheq sue penaikkan aje dalam acuan kek sifon
Bila dah masak elok aje jadi tinggi sebelah sebab adunan tak sama banyak
But....
Still nice kan??
 




 
Pada selera cheq sue, roti ni sangat lembut walaupun dah sejuk
Kalau yang xde BM tu pun boleh buat secara manual
Cheq sue syorkan tau korang buat roti ni
Memang puas hati..
Wassalam...
 


 Zoom in..


BUTTERSCOTCH DANISH BUN
Resepi : Duja @ MyR
 
Bahan-bahan ( 25 biji ) 
...bahan roti....
2 cawan tepung gandumcheq sue tambahkan lagi 1/4 cawan - guna tepung roti
3 sudu besar susu tepung
1 sudu besar gula
1 sudu besar dry yeast
1/4 cawan minyak
sedikit garam
1 cawan air 
+  2 sb sos butterscotch

untuk filling..
100 gm butter
gula
gula perang
kismis + sedikit ceri
cheq sue just roll dengan sos butterscotch
Cara-cara
campurkan gandum dan butter.gaulkan .
masukkan semua bahan roti dan yeast sekali.
uli betul-betul.lama sikit lagi baik.uli hingga adunan tak lekat ditangan. mungkin dia lembik sikit.
simpan dlm bekas . tunggu tak lama cuma 10 minit je .
setelah doh naik..bahagikan 3.Canaikan atas papan ..
mula-mula sapukan butter dulu...
kemudian letakkan bahan lain..gula dan kismis.
kemudian gulung.Potong kan beberapa bahagian kecil.kepit kan dan masukkan dalam dulang pembakar.
bakar dengan suhu 200’C lebih kurang 15 minit

Tidak ada komentar:

Posting Komentar