Sotong Singgang @ Katok Serai
Lauk feveret...Kalau ada ni, xmo dah yang lainLetak kuah banyak2, pastu makan nasi ala-ala supSiap guna sudu lagiTambah-tambah kalau dapat sotong yang ada telurPerghhh, makan tak hengat!Kalau sotong saiz besar tak berapa sedap nak buat camniIsinya kadang-kadang jadi liat dan tak sedapKalau dapat yang baby, sekor2 je makanKalau ada sotong tu, boleh la cubaWassalam... * belum sempat BW, mood ke laut, badan penat...TQ pada yang sudi datang ke sini
SOTONG SINGGANG @ KATOK SERAIResepi : Cheq Sue
Bahan-bahan :10 ekor sotong - asingkan kepala dan badan, buang tulang belakang, isi perut dan mulut. (Jika suka boleh potong2, kalau kecil tak perlu)2 biji bawang merah - mayang *1 biji bawang putih - mayang *1 keping asam gelugurSehiris lengkuas *2 batang serai (kecil), kalau besar 1 pun cukup - ketuk *Air secukupnya (dalam 1-2cawan) * Garam dan gula
Cara-cara :Didihkan semua bahan *Kemudian masukkan sotong dan asam gelugurMasak hingga mendidihMasukkan garam dan gulaPerasakan selengkapnya. Bolehlah diangkat*Tak perlu masak lama sebab daging sotong akan jadi liat
Tidak ada komentar:
Posting Komentar