Senin, 20 Februari 2012

Sotong Singgang @ Katok Serai

 
 
Lauk feveret...
Kalau ada ni, xmo dah yang lain
Letak kuah banyak2, pastu makan nasi ala-ala sup
Siap guna sudu lagi
Tambah-tambah kalau dapat sotong yang ada telur
Perghhh, makan tak hengat!
Kalau sotong saiz besar tak berapa sedap nak buat camni
Isinya kadang-kadang jadi liat dan tak sedap
Kalau dapat yang baby, sekor2 je makan
Kalau ada sotong tu, boleh la cuba
Wassalam...
 
* belum sempat BW, mood ke laut, badan penat...
TQ pada yang sudi datang ke sini



 
SOTONG SINGGANG @ KATOK SERAI
Resepi : Cheq Sue

Bahan-bahan :
10 ekor sotong - asingkan kepala dan badan, buang tulang belakang, isi perut dan mulut. 
(Jika suka boleh potong2, kalau kecil tak perlu)
2 biji bawang merah - mayang *
1 biji bawang putih - mayang *
1 keping asam gelugur
Sehiris lengkuas *
2 batang serai (kecil), kalau besar 1 pun cukup - ketuk *
Air secukupnya (dalam 1-2cawan) *
Garam dan gula

Cara-cara :
Didihkan semua bahan *
Kemudian masukkan sotong dan asam gelugur
Masak hingga mendidih
Masukkan garam dan gula
Perasakan selengkapnya. Bolehlah diangkat
*Tak perlu masak lama sebab daging sotong akan jadi liat

Tidak ada komentar:

Posting Komentar