Bahan-bahan ( 1kilo cookies = 100 keping )
1 cawan gula 2/3 cawan
1 cawan padat gula perang * 1/3 cawan
1 cawan mentega (~150gm) + sedikit marjerin, sbb butter x cukup :)
1 cawan minyak minyak jagung
1 telor
1 sb susu segar
4 cawan tepong gandum
1 sk garam *
1 sk cream of tartar tak masukkan
1 sk baking soda
½ cawan walnut cincangganti dengan gajus panggang & + 1/2 cawan sunflower seed
2 cawan semisweet chocolate chips
1 sk vanilla extract esen vanila
Cara-cara
Pukul gula, mentega, minyak, telor, susu and vanilla hingga sebati.
Masukkan bahan2 kering, walnut dan chocolate chips
Adunan nampak lembik, sudukan satu sudu kecil ke atas dulang pembakar, tak perlu di gris.
Bakar pada suhu 350 ‘F (175’ C) dlm 10-15 minit (bergantung pada jenis oven)
Nota :
*Rasa agak manis, boleh kurangkan gula perang kepada ½ atau ¾ cawan. Jika mentega dah masin kurangkan garam kepada ½ sk.
*Rasa agak manis, boleh kurangkan gula perang kepada ½ atau ¾ cawan. Jika mentega dah masin kurangkan garam kepada ½ sk.
* Cookies ini agak peroi (rapuh), jika suka keras sedikit, lebihkan tepung ikut kesukaan.
*Walnut boleh diganti dengan kacang jenis lain
1) Sempena kempen kurangkan gula, sukatkan 3/4 cawan gula halus + 3/4 cawan gula perang
2)Tips utk dpt kan cookies yang tak terlalu rapuh - tambahkan tepung jagung ikut kesesuaian keras adunan (3) utk cookies yang bentuknya cantik instead of leper/merebak - selepas siap mengadun masukkan dlm fridge 30 minit, selepas tu boleh disudukan ke dlm dulang pembakar atau guna tangan, juga in between membakar simpan adunan dalam fridge supaya ia tidak cair.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar