Minggu, 05 Februari 2012

Daging Lompap...Podah Le Pulak Jang Oiiiii...


 
 
Di sana dan di sini sibuk orang cerita tentang daging lompap. Cheq sue memang pantang sangat  bila ramai2 dah cuba, mesti nak cuba jugak. Bila ada stok daging, dan kebetulan ada member bagi celerry, terus aje jalankan projek untuk lunch semalam. Tak banyak pun buatnya, dalam 200g je kot, itu pun tak habis sekali makan. Oleh kerana cheq sue tak berapa makan pedas, dengan daging yang sedikit tu cheq sue masukkan sebiji aje cili. Tapi x tahulah, rupa2nya cili tu pesen yang pedas, memang pijar rasanya kat mulut. Sudahnya tak berapa menikmati daging lompap dek kepedasan tu. Agaknya orang cam cheq sue ni x sesuai nak cuba2 resepi belah2 N9 @ Melaka yang pedas2 berapi tu, kang tak pasal2 orang kata sedap, kita pulak xleh nak komen...

Apapun bagi penggemar masakan pedas @ daging, disarankan agar mencuba resepi ni tau. Dah ramai jugak di kalangan kita yang mencuba, ada yang makan dengan nasi, dan ada juga yang menggandingkannya dengan nasi impit. Kalau ada kelapangan tu sila la cuba ya. Wassalam...






DAGING LOMPAP
Resepi : Kak Cek
Sumber : Noorsha
Cuci mata : Izah, Mas, Kak Ayu, Kak Madihaa, Kak Sheila, Kak Zura, Ct Zaliedana
 
 

BAHAN-BAHANNYA :
500 - 600 grams daging
dipotong sederhana kecil...dicuci...ditoskan..
13 biji cili padi  *
3 biji cili hijau  *
1 biji bawang besar  *
1 inci halia  *
2 ulas bawang putih  *
1 batang serai dititik
 2 biji cili merah dipotong serong2
1 batang celery dihiris2
1 ketul chicken cube
Garam dan gula secukup rasa
1 keping asam keping
Minyak secukupnya untuk menumis
Sedikit air
 
CARA-CARA PENYEDIAANNYA...
Kisar sume bahan2 yang bertanda  *
Panaskan minyak...tumiskan sume bahan2 kisar dan serai...hingga naik baunya...
Masukkan daging....kacau sebati....tutupkan kuali...kecikkan api....sekali sekala...dikacau..tambahkan air...jgn byk sgt...tutupkan kuali semula...biarkan daging empuk...
Masukkan chicken cube...garam dan gula secukup rasa....masukkan jugak asam keping...biarkan kuah agak pekat sedikit....akhir sekali masukkan hirisan cili dan celery...kacau sebati...siap dah...tutupkan api....

Tidak ada komentar:

Posting Komentar