CREAM CHEESE BREAD
Resepi : Kak Yani MyResepi
Olahan & sumber : Nuwairani
Bahan-bahan :
160g air -nani letak 3/4 cawan air suam
250g tepung roti -nani guna 2 cawan
50g cream cheese -nani guna brand TATURA
10g susu tepung -nani guna 1sb
15g gula -nani guna 2sb
3g (1sk garam) -nani letak 1/4sk
20g butter -nani guna 1sb
2.5g (3/4 sk yis) -nani letak 1sk
Cara-cara :
Masukkan semua bahan ikut susunan ke dalam bread maker. ON bread maker, tunggu hingga siap. Boleh potong ikut citarasa.
cheq sue lebur aje dalam BM.
Cara Nani : Masukkan tepung, susu, gula, garam dan yis ke dalam bekas. Kacau sedikit. Kemudian masukkan cheese dan butter. Tuangkan air sedikit demi sedikit air sambil2 diuli sehingga membentuk doh yang lembut dan tidak melekat di tangan. Uli selama lebih kurang 10-15 minit. Lagi lama lagi bagus untuk mendapatkan roti yang lembut.
Bulat satu doh bulatan besar dan biar kembang 2 kali ganda atau selama 40 minit.
Setelah doh kembang, tumbuk2 angin keluar dan buat 9 bulatan kecil. Nani masukkan bebola doh kecil ini ke dalam bekas acuan egg tart. Rehatkan selama 15 minit.
Panaskan oven dan bakar roti dengan suhu 180 darjah selama 12-15 minit.
Setelah masak, tutup api. Biarkan roti di dalam oven selama 5 minit untuk dapatkan warna kuning keperangan pada permukaan roti.
Catatan :
Nani kata bibiknya balik bercuti ke Sumatera. Jangan dok harap sangat bibik Endon ni, cari dalam M'sia pulak. Mesti kerja je manjang xde cuti-cuti. He he he... Tak faham??? Jom tengok sini.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar