Macaroni bakar... Nampak cam sedap dengan lelehan mozarella. Sebenarnya 1st time buat makaroni bakar ni, x refer resepi pun, main campak2. Banyak yang bermain di minda, tu yang aci redah aje. Cheq sue buat ni guna 2 cawan makaroni kering, dok ingat tak banyak tapi aduiiiiii 2 caserol gak dapatnya. Akhirnya caserol bundle i dah dirasmikan semalam. Dulu, ada seorang kawan ni selalu jugak buat makaroni bakar, tapi menggunakan telur yang banyak untuk cover, bila mintak resepi x dibaginya.... Tu yang direka2 sendiri laa. Kalau guna telur ni memang kena buat pedas sikit supaya x muak. Nanti tengoklah kalau rajin cheq sue cuba. Tapi yang ni pun alhamdulillah x lari sangat rasanya. Makaroni bakar ni kalau dapat pelbagaikan isinya memang sedap, tapi cheq sue ni guna ayam aje, sayurnya pula kentang dan brokoli. Ingatkan cendawan butang ada lagi, tapi tin pun dah dibuang. Jadi guna ajelah mana-mana yang ada. Kira2 sedap aje pada tekak cheq sue.Resepinya cheq sue nak tunjukkan di sini sebagai rujukan masa depan, memang x sama la dengan resepi sedap korang tu.... Kita kan punya citarasa yang berbeza... Yang ni belum dibakar lagi, memang mewah betul dengan mozarella. Kalau makan time panas2 memang sedap la tapi cheq sue ni dah bakar malam tadi, dan dengan caserol sekali dibawa ke sekolah. Jadi paham2 ajelah ye.. He he he... Wassalam...
MAKARONI BAKAR ~ MY STYLE Resepi : Cheq Sue
Bahan-bahan :2 cawan makaroni kering 2 biji kentang - potong dadu 1 biji bawang besar - dadu2 sudu besar lada hitam1/2 botol sos tradisional Kimball2 cawan susu segarSedikit isi ayam - dadu (boleh ganti dengan ayam/daging kisar) 2 sudu besar serbuk cili
2 keping Ceddar cheeseMozarella untuk toppingSedikit oregano & cajun (opt)Minyak, gula dan garam
Cara-cara :- Rebus makaroni bersama kentang. Masukkan sedikit minyak dan garam. Setelah empuk toskan air dan bilas hingga bersih- Panaskan minyak dan tumis bawang besar, serbuk cili dan lada hitam hingga layu. Jika menggunakan cajun @ oregano boleh dimasukkan sekali- Masukkan isi ayam, sos Kimball, susu segar dan Cheddar cheese sehingga mendidih. Perasakan dengan garam dan gula.- Masukkan makaroni dan kentang yang telah direbus tadi dan masak seketika sehingga mesra- Sediakan loyang tahan panas dan lenserkan dengan sedikit majerin / butter- Tuangkan makaroni dan parutkan mozarella ke atasnya. Bakar pada susu 180'C selama 30 minit @ sehingga kekuningan. Hidangkan dengan sos cili dan mayonis (he he he...x sempat, tapi dengan botol2nya cheq sue bawa ke sekolah jugak)
Tidak ada komentar:
Posting Komentar