Selasa, 02 Juli 2013

Asam Sunti

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

N3 lapuk di dalam draft. Lama jugak terperuk ni. Fikir2 sayang pulak kalau tak dikongsikan dengan kawan2 walaupun bukanlah saya yang menghasilkannya. Alkisahnya semasa ke Acheh cuti lalu, kami semua acapkali dihidangkan dengan Gulai Acheh yang menggunakan asam sunti. Jadi mereka memberikan sedikit kepada kami sebagai buah tangan untuk di bawa balik. Errr, belum sempat lagi nak cuba masak guna asam sunti ni. Nanti la kalau ada kesempatan saya akan buat dan kongsikan di sini.

 Bahan utama membuat asam sunti ni adalah belimbing buluh. Di sana mereka banyak menggunakan asam sunti dalam masakan. Lebih kurang sama dengan penggunaan asam keping la kalau di tempat kita ni.

Dalam pada dok sembang tu sempat la jugak saya bertanya bagaimana asam sunti ni di hasilkan. Tak la susah sangat. Kalau ada banyak buah belimbing buluh tu boleh la cuba buat asam sunti ni. Kalau tak dibuat Gulai Acheh, campur dalam sambal ikan bilis pun sedap juga.

Saya kongsikan resepinya di sini kalau-kalau ada yang mahu mencuba.


ASAM SUNTI
Resepi : Pn Eni

Bahan-bahan :
Belimbing buluh
Garam halus

Cara membuatnya :
Belimbing buluh dibersihkan
Gaul dengan garam halus. Biar seketika
Jemur pagi hingga petang (dibawah matahari)
Toskan di dalam penyejat untuk menapis air dari belimbing buluh.
Ulang langkah ini untuk dua hari yang seterusnya.

Catatan :
Jika kurang garam asam sinti akan menjadi keras

 ********** (^__^) ********** 
Terima kasih atas kesudian membaca entree ini hingga ke akhirnya. ~ Wassalam ~

Tidak ada komentar:

Posting Komentar