Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera
Salam Jumaat semua. Apa khabar hari ini? Cuaca di CH mendung je...sejuk pun sejuk sampai dah tak ada mood nak kerja. Semalam tak ada n3 pun, jenguk2 je nak komen tak sempat nak naip n3 lagi la buat-nuat tak sempat. *_*
Jadi hari ni saya nak post satu n3 la pasal pai epal yang saya buat minggu lepas. Nak kata gemar tak gemar sangat tapi rasa nak makan. Tambah2 bila tengok Mieza keluarkan resepi pai ni. Dengan gambar yang menarik sesangatlah menggoda saya. Jadi beli epal hijau dalam 5 biji, maka jadilah epal pai dengan ropa yang tak berapa nak mengancam.
Saya tak ada acuan yang boleh keluar macam Mieza tu,jadi saya guna je apa yang ada. Nasib baik tak berapa susah nak keluar bila ditelangkupkan. Memang nak kena beli la satu acuan tu gamaknya.
Dengan menggunakan resepi Mieza tu, alhamdulillah menjadi cuma untuk pastri tu saya terlebih air sikit. Gabungan masam2 epal dengan pastri rangup tu sangatlah sesuai sampai makan pun tak terada asyik masuk mulut saja. Cuma itulah, saya ambil gambar malam, tak berapa nak berseri la pulak. Suram je jadi. Tapi percayalah, pai ni memang maveless.
TQ pada Mieza yang sudi berkongsikan resepi ni. InsyaAllah saya nak cuba buat lagi untuk dapat hasil yang lebih baik. Saya copy semula resepinya untuk rujukan akan datang.
Salam Jumaat semua. Apa khabar hari ini? Cuaca di CH mendung je...sejuk pun sejuk sampai dah tak ada mood nak kerja. Semalam tak ada n3 pun, jenguk2 je nak komen tak sempat nak naip n3 lagi la buat-nuat tak sempat. *_*
Jadi hari ni saya nak post satu n3 la pasal pai epal yang saya buat minggu lepas. Nak kata gemar tak gemar sangat tapi rasa nak makan. Tambah2 bila tengok Mieza keluarkan resepi pai ni. Dengan gambar yang menarik sesangatlah menggoda saya. Jadi beli epal hijau dalam 5 biji, maka jadilah epal pai dengan ropa yang tak berapa nak mengancam.
Saya tak ada acuan yang boleh keluar macam Mieza tu,jadi saya guna je apa yang ada. Nasib baik tak berapa susah nak keluar bila ditelangkupkan. Memang nak kena beli la satu acuan tu gamaknya.
Dengan menggunakan resepi Mieza tu, alhamdulillah menjadi cuma untuk pastri tu saya terlebih air sikit. Gabungan masam2 epal dengan pastri rangup tu sangatlah sesuai sampai makan pun tak terada asyik masuk mulut saja. Cuma itulah, saya ambil gambar malam, tak berapa nak berseri la pulak. Suram je jadi. Tapi percayalah, pai ni memang maveless.
TQ pada Mieza yang sudi berkongsikan resepi ni. InsyaAllah saya nak cuba buat lagi untuk dapat hasil yang lebih baik. Saya copy semula resepinya untuk rujukan akan datang.
APPLE CRUMBLE PIE
Resepi : Mieza
Bahan Untuk Kulit Pastri
240g Tepung Gandum
170g Mentega sejuk ~ dipotong kecil
2 sudu besar Gula icing
4 sudu besar air ais
Penyediaan:
1. Satukan tepung dan gula icing dalam mangkuk dan digaul rata.
2. Masukkan mentega dan gaul semula menggunakan hujung jari sehingga menjadi seperti serbuk roti
3. Campurkan air ais sesudu demi sesudu dan gaul rata dengan sehingga ia menjadi doh.
4. Balut doh dengan plastic wrap dan simpan di dalam peti ais selama 30 minit.
Bahan Inti
5 biji apple hijau (Granny Smith)
1 biji parutan kulit lemon
Secubit garam
2 sudu besar mentega
100g gula perang
secubit serbuk kulit kayu manis
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar air
Penyediaan:
1. Apple dikupas kulit dan biji dan kemudian dipotong dadu. Ketepikan.
2. Panaskan gula dan mentega di dalam periuk. Kacau rata dan masukkan apple yang telah dipotong dadu. Boleh dimasukkan sedikit air jika perlu.
3. Renehkan sehingga apple lembut sambil dikacau sentiasa. Reneh sehingga pekat.
4. Masukkan garam, serbuk kayu manis dan juga tepung jagung yang telah dibancuh dengan 2 sudu besar air.
5. Kacau hingga kuahnya pekat.
6. Angkat dan biarkan sejuk.
Bahan Crumble
75g tepung gandum
35g mentega tanpa garam
35g gula
Penyediaan:
1. Gaulkan mentega, tepung dan gula sehingga menjadi seperti serbuk roti.
2. Boleh disediakan awal dan disimpan di dalam peti ais.
Penyediaan Pie:
1. Panaskan ketuhar pada suhu 220C dan sediakan acuan pie 12"
2. Keluarkan doh pastri dari peti sejuk. Canai doh pastri menjadi nipis dengan ketebalan 5mm
3. Alihkan ke dalam acuan pie. Kemaskan tepinya dan buangkan lebihan.
4. Masukan inti ke dalam pie hingga penuh. Tinggalkan sedikit hirisan apple sebagai hiasan
4. Tutupkan atas pie dengan crumble. Hiaskan dengan baki hirisan appledan taburkan sedikit chocolate chip
5. Bakar pie selama 15 minit pada suhu 220C. Kemudian turunkan suhu kepada 190C dan bakar selama 30- 45 minit hingga bahagian atas pie berwarna perang.
********** (^__^) **********
Terima kasih atas kesudian membaca entree ini hingga ke akhirnya. ~ Wassalam ~
Tidak ada komentar:
Posting Komentar