Kalau ada masa tu boleh la cuba buat ni untuk yang tersayang
Bahan-bahan
200gm tepung roti (high protein) cheq sue guna 250g tepung roti
50gm tepung all purpose
35gm gula kaster (2 sudu besar)
1/2 sudu kecil garam halus
1 sudu teh yis segera
40gm majerin / mentega
1/2 biji telur (ambil 1/2 dr 1 biji telur di pukul ringan, 1/2 untuk sapuan)
100ml susu cair suam
Inti Tuna
1/2 tin kecil tuna (Ayam brand)
1 tangkai daun bawang / daun ketumbar - di cincang halus
1/8 sudu teh garam
1 sudu besar mayonies
(Satukan semua dan gaul sebati)
cheq sue buat lebih kurang inti pizza gitew
200gm tepung roti (high protein) cheq sue guna 250g tepung roti
50gm tepung all purpose
35gm gula kaster (2 sudu besar)
1/2 sudu kecil garam halus
1 sudu teh yis segera
40gm majerin / mentega
1/2 biji telur (ambil 1/2 dr 1 biji telur di pukul ringan, 1/2 untuk sapuan)
100ml susu cair suam
Inti Tuna
1/2 tin kecil tuna (Ayam brand)
1 tangkai daun bawang / daun ketumbar - di cincang halus
1/8 sudu teh garam
1 sudu besar mayonies
(Satukan semua dan gaul sebati)
cheq sue buat lebih kurang inti pizza gitew
Sapuan : 1 sudu besar susu sejat + 1/2 biji telur
Parsley kering dan serbuk lada hitam kasar untuk taburan
Cara-cara
1. Satukan semua bahan dalam mangkuk pengadun kecuali susu cair. Gunakan hook dan dengan speed perlahan, gaul adunan hingga rata. cheq sue guna BM
2. Tukar kepada speed sederhana dan masukkan susu cair sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh. Uli selama 8-10 minit sehingga menjadi doh yang elastik (boleh di tarik dan tidak putus)
3. Keluarkan doh dan uli dengan tangan, bentukkan bulat dan tutup dengan mangkuk besar atau plastik. Rehatkan selama 30 minit.
4. Kempiskan doh dan uli semula. Bahagikan kepada 8 bebola doh seberat 60gm setiap satu.
5. Ambil doh dan gulung memanjang. Potong bahagian tengah dengan bukaan huruf 'V". Satukan kedua hujungnya bertemu di bahagian bawah potongan seperti dalam gambar.
6. Buat hingga habis dan susun di dalam dulang yang telah di gris. Tutup dengan plastik / tuala lembab dan biarkan selama 20 minit sehingga mengembang 2 kali ganda.
7. Sapu permukaan doh dengan kuning telur hingga rata. Masukkan inti tuna di tengahnya, tabur dengan parsley kering dan serbuk lada hitam kasar.
8. Bakar di dalam oven yang di panaskan dahulu di rak tengah pada suhu 170'C selama 15-20 minit atau hingga keperangan.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar