Wassalam...
Bahan-bahan :
250g cream cheese
200 ml yogurt (90ml plain yogurt + susu segar = 200ml)
2 sudu lemon juice tak masukkan
3 sudu tepung gandum
2 biji telor
90g gula
Blueberry jem
Base
200g biskut merrie (blend halus)
70g butter (dicairkan).
Cara-cara :
Untuk base, biskut dan butter disatukan
Tekan dan mampatkan biskut dalam loyang springform (dibalut dengan aluminum foil bahagian bawah) cheq sue guna acuan biasa, dibawahnya letak baking sheet)
Sejukkan dalam peti ais lebih kurang sejam (saya masuk dalam peti ais beku 15 minit)
Putar creamcheese dan gula hingga sebati, masukkan telor dan putar lagi.
Masukkan yogurt, lemon juice dan tepung, putar sebati
Masukkan 2 sudu blueberry jem, sebatikan dalam adunan.
Tuang adunan atas base biskut yang disejukkan tadi.
Bakar pada suhu 180C selama 45 minit secara water bath (letak air panas dalam dulang oven)
Sejukkan sebelum dikeluarkan dari loyang, sapukan blueberry jem dan hidangkan.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar